Bolovi u stomaku
Shutterstock
Bolovi u stomaku

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tom bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva, a njeno prisustvo često izaziva i ozbiljnije probleme!

Određene supstance u darovima prirode mogu zaustaviti dalje delovanje i širenje heliko bakterije, ali je ne mogu u potpunosti ukloniti. Kombinacija sa lekovima koje je odredio lekar daće najbolje rezultate, a redovna primena date terapije dovešće do ozdravljenja pacijenta.

Evo nekoliko prirodnih tretmana koji će vam pomoći u borbi protiv ove uporne bakterije.

Bolovi u stomaki, bol u stomaku

Profimedia

Foto: Profimedia

Mleko i kurkuma

Mleko sa dodatkom kurkume u prahu može se konzumirati kao deo terapije protiv heliko bakterije, a posebno je značajno protivupalno dejstvo elementa kurkumina. Zahvaljujući kurkuminu, taj začin ima prepoznatljivu žutu boju i efikasno deluje protiv infekcije i njenog uzročnika.

U čašu toplog mleka dodajte kašičicu finog praha kurkume, promešajte da se sastojci sjedine i dobijeni napitak popijte odmah.

Pijte svakodnevno po jednu čašu narednih nedelju dana.

Sok od sirovog kupusa

Sok od sirovog kupusa se odavno u našem narodu koristi za tretiranje peptičkog ulcera, a njegov pozitivan efekat je neosporan kod svakog oblika infekcije koju izaziva heliko bakterija.

Izblendajte 300 g seckanog kupusa sa dve osrednje šargarepe i dve jabuke srednje veličine i svaki dan popijte tako pripremljen napitak.

Zlatno mleko, kurkuma late, napitak, piće

shutterstock

Foto: shutterstock

Med

Sirov med ima antibakterijsko delovanje i može se primeniti kao sredstvo u borbi protiv mikroorganizma kao što je heliko bakterija. Mnogi ga nazivaju prirodnim antibiotikom.

Svaki dan pojedite jednu ili dve kašike kvalitetnog meda. Možete uzimati med samostalno ili ga razrediti u čaju, mleku ili domaćem, sveže ceđenom voćnom soku.

Etarsko ulje limunove trave

Etarsko ulje limunove trave sadrži esencijalne minerale i vitamine, a provereno deluje i protiv uporne heliko bakterije. Uspešno ublažava mnoge simptome poput bolova u predelu abdomena i upale.
Pomešajte nekoliko kapi etarskog ulja na bazi limunove trave sa kašikom kokosovog ulja. Namažite smešu na stomak i isperite je nakon pola sata delovanja. Ponavljati dva puta dnevno.

Med

Profimedia

Foto: Profimedia

Izdanci brokolija

Izdanci brokolija su prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije koje preporučuju mnogi medicinski stručnjaci. Komponenta poznata kao sulforafan nalazi se u izdancima brokolija, a značajna je jer ublažava upalu sluzokože želuca, kao i mnoge prateće simptome infekcije. Sprečava dalju kolonizaciju bakterije, a istovremeno sprečava i nastanak raka.

Nekoliko kašičica izdanaka možete dodavati u sendviče, salate ili musli sa probiotskim jogurtom.

Sok od ananasa

Sok od ananasa odlično deluje pri tretiranju heliko bakterije i ublažavanja simptoma infekcije. Plod ananasa i elementi koji se u njemu nalaze poboljšavaju protok krvi kroz digestivni trakt, olakšavaju varenje i smanjuju rizik od nastanka raka.

Svakodnevno popijte po jednu čašu soka, a konzumirajte ga polako, u malim gutljajima.

tumerik, smuti, napitak, sok

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Dijeta

Promenite svakodnevnu ishranu i ubrzajte oporavak. Sveže voće i povrće karakteriše visok procenat vitamina i minerala, kao i obilje lako svarljivih vlakana. U vlaknastu hranu se takođe ubrajaju mahunarke, orašasti plodovi i produkti od integralnog brašna. Obezbedite sebi kvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje postoje u ribi.
Uključite prirodne probiotike u svakodnevni jelovnik, koji će pojačati dejstvo tretmana kojeg se pridržavate. Konzumirajte jogurt, kefir i fermentisani kombuha čaj, koji obiluju korisnim probiotskim bakterijama. Svaki dan popijte po čašu kvalitetnog crnog vina, a izbacite pića koja sadrže kofein.

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija