Zova
Profimedia.rs
Zova

shutterstock

Zova, Foto: shutterstock

Ovo je priča o jednom čovjeku iz Bugarske koja govori o borbi s opakom bolešću. Njegova priča mnogim ljudima je dala nadu, a evo i zašto!

PROČITAJTE JOŠ:

 

Operisali su me najbolji neurohirurzi u Bugarskoj.

Onda sam otišao na onkologiju, nakon čega je usledila radioterapija, ali ni to nije pomoglo. Tumor je opet izrastao i nova operacija je bila zakazana. Nakon operacije otišao sam na rehabilitaciju i tamo, na moju sreću, upoznao čoveka koji je promenio moj život.

Zova

Profimedia.rs

Zova, Foto: Profimedia.rs

Postoji tridesetak vrsta unutar porodice zovi. Najznačajnije su crna i crvena zova. Kod nas se najčešće koristi crna zova – Sambucus nigra.

Crna zova je grm koji raste na otvorenim poljima, oko kuća, u svetlijim šumama i posebno oko rečnih kanala te daje plod koji podseća na borovnice (cvet se koristi za čaj i sirup).

Plodovi sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra i oktobra. Plod treba biti dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Pri branju treba odrezati celi štitac, a ne traćiti samo bobe. S branjem treba požuriti, jer kad bobe sazru, brzo ih pojedu ptice.

Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može doći do vrenja. Nakon dve nedelje teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine.

Čovek koji je mi je rekao za ovu biljku me je uverio u njena lekovita svojstva. On je počeo da konzumira ovaj lek u trenutku kada su mu lekari saopštili da nema šanse za izlečenje.

Čaj zova napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crna zova je korisna za imuni sistem i lečenje mnogih bolesti.

Plodovi crne zove su najbolji kada su potpuno zreli, a ako se u masi nađe poneka zelena i nezrela bobica, najbolje je da se ukloni. Plod treba biti mekan, taman, gotovo crn.

Želim svima sreću i zdravlje i najviše od svega želim izlečenje teško bolesnima! “, zaključio je čovek.