BRITANSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU! Previše mesa ubrzava ulazak u pubertet, a ima nešto još i gore

Umerena konzumacija naročito je važna u ishrani dece

pubertet
Foto: Desingden.by Freepik

Gotovo 50 posto devojaka koje su u dobi od sedam godina jele više od 12 mesnih obroka nedeljno dobile su prvu menstruaciju pre dvanaeste godine života.

Studija sprovedena na britanskom univerzitetu u Brightonu pokazala je da devojčice u dobi od tri do sedam godina koje su jele najviše mesa imaju veću verovatnoćut da prvu menstruaciju dobiju pre 12 godine nego devojčice koje su retko jele meso.

SMATRATE LI DA JE KONZUMACIJA MESA RIZIK ZA ZDRAVLJE?

Ukupan broj glasova: 50

  • Ne, nikako!: 38% (19)
  • Verujem da jeste!: 50% (25)
  • Rizik je kad ste gladni?: 12% (6)

Gotovo polovina (49%) devojaka koje su u dobi od sedam godina jele više od 12 mesnih obroka nedeljno dobile su prvu menstruaciju pre 12. godine, dok je kod devojčica koje su jele manje od četiri mesna obroka nedeljno taj procenat bio oko 35%.

Dr. Imogen Rogers, sa Fakulteta farmacije i biomolekularnih nauka na spomenutom univerzitetu, komentarisala je: Ovi rezultati doprinose sve brojnijim dokazima da je najzdravije izbegavati puno mesnih obroka.

Ramstek Meso Hrana
Foto: Shutterstock

Ali, dr. Rogers je istakla da je meso dobar izvor mnogih prehrambenih materija i upozorila da nema razloga da devojke pređu na vegetarijanstvo i da je umerena konzumacija mesa naročito važna u ishrani dece.

Navedeno istraživanje, objavljeno je u stručnom medicinskom časopisu Public Health Nutrition, finansirala je Svetska zaklada za istraživanje raka.

Više o sličnim temama čitajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi