Mast, kuhinja, meso,
Shutterstock, ilustracija
Mast, kuhinja, meso,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Svinjska mast bila je dugo vremena jedno od osnovnih sredstava za negu kože, i danas se često koristi kao narodni lek, pogotovo kad je deci zapušen nos ili imaju prehladu i kašlju.

PROČITAJTE I:

 

Za te svrhe, važno je da mast bude temeljno oprana, očišćena od eventualno dodate soli, kao i od sitnih ostataka prženja koje možda golim okom i ne vidimo.

Voda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za prepiranje svinjske masti koristi se čista hladna voda. U činiju stavite kašiku-dve masti, pa nalijte pola čaše vode i mutite desetak sekundi drvenom varjačom.

Vodu prospite, pa sipajte novu količinu i ovaj postupak ponovite 9 puta. Tako se dobija mast izrazito bele boje, potpuno čista a u narodu se zove preprana mast ili mast "prana u 9 voda".

PREPORUČUJEMO:

 

Po nekim receptima, mast treba da odstoji prelivena hladnom vodom i do pola sata - sve zavisi od toga kako je recept prenet s kolena na koleno od porodice do porodice.

Svinjska mast koristi se i za bubuljice, jer je poznato svojstvo da ona "izvlači" upalu odnosno umiruje upalne procese.

Dojenje bebe Majka doji bebu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po narodnim lekarima, prepranu svinjsku mast mogu koristiti i dojilje kad bradavice ispucaju od dojenja.

Jedna od njih štiti od raka, a lekari preporučuju ovih 12 namirnica kao obavezan deo ishrane tokom jeseni!

AUTOR: Ordinacija.hr/M.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 14:00 Obezbedite se na vreme Nakon vladavine sočnih lubenica i slatkih letnjih plodova, pregršt zdravih namirnica očekuje nas i u jesen. Da bi podigli imunitet pred sezonu gripa i prehlada, lekari i nutricionisti odmah ubacuju u jelovnik ovih 12 namirnica! 1.

 

BONUS VIDEO:

Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!