rastavić,biljka, čaj, napitak, prirodni lek
youtube/prntscr.com
rastavić,biljka, čaj, napitak, prirodni lek

youtube/prntscr.com

Foto: youtube/prntscr.com

Čaj od rastavića se koristio kao lek još u doba Antičke Grčke i Rima. Verovalo se da deluje kod lečenja cisti i da pomaže kod sakupljanja vode u organizmu. Danas se preslica, drugo ime za rastavić, koristi za lečenje ešerihije i drugih bakterijskih infekcija, za kamen u bubregu, lečenje cisti i raznih drugih tegoba sa kojima ćemo se detaljnije pozabaviti u narednim pasusima.

Narodno ime rastavića je barska metlica, konjski rep (horsetail), njivska preslica. Latinski naziv je Equisetum arvense. Postoji nekoliko vrsti ove biljke, ali u lekovita svojstva se koristi poljski rastavić, o kome ćemo danas i pričati.

rastavić,biljka, čaj, napitak, prirodni lek

youtube/prntscr.com

Foto: youtube/prntscr.com

Verovali ili ne, preslica raste kao korov. Njen rizom je u bočnom položaju, odakle rastu stbiljke sa pršljenastim listovima. Na vrhu ima klas sa sporama. Biljka ima čupav i karakterističan izgled, podseća na malu jelku. Zbog specifičnog načina rasta listova je u Engleskoj i dobila naziv horsetail – konjski rep.

Više raste na severnoj Zemljinoj hemisferi. Koristi se u lekovite svrhe u Severnoj Americi i Evropi. Raste na vlažnom području, vrlo je otporna na spoljašnje uticaje i stablo joj može narasti maksimalno do jednog metra.

Smatra se da je preslica blagoslov i za druge biljke i za ljude zato što ima velike količine silicijuma. Od ove biljke se pravi dohrana ili veoma hranljivo đubrivo, a čaj od rastavića je veoma lekovit za mnoge bolesti upravo zbog prisustva ovog minerala.

Zdravstveni benefiti za čaj od rastavića

Za čaj od rastavića je dokazano da ima benefite kada je u pitanju zdravlje kostiju. Ima lekovita dejstva koja utiču na jačanje kostiju, zato se obloge i čaj koriste kod bolesti kao što su osteoporoza. Takođe, preslica je odlična za povećanje gustine kostiju, jer je silicijum pored kalcijuma, magnezijuma i fosfata veoma važan mineral za njihovo zdravlje.

Čak do 25% suvog lista rastavića čini silicijum – mineral o kome se definitivno ne priča dovoljno. Kao što smo spomenuli, dobar je za kosti, ali i za zdravlje noktiju, kose i kože. Zato je neke kozmetičke kreme imaju u svom sastavu.

Rastavić čaj se, stoga, koristi i kod lečenja od akni. Dovoljno je da u jače pripremeljen čaj natopite tufer i njime pređete po licu. To je potrebno uraditi svako veče da biste osetili njegove benefite.

Smatra se da čaj od preslice, je dobar kod raznih zapaljenja, zato se koristi i za lečenje cisti. Tada je potrebno napraviti oblogu od ovog čaja.

Akne su bakterijsko oboljenje, a preslica ima antibakterijska svojstva. Zato se koristi i kod drugih bakterijskih oboljenja kao što su Ešerihija koli. Dobra je i za zdravlje creva i čisti ih od toksina, pa se koristi i u anti-kandida terapiji.

Dalje, kada je u pitanju rastavić lekovitost ove biljke se pokazala i kod zadržavanja vode u organizmu. Preslica ima odlična diuretička svojstva. Preporučuje se ispijanje ovog čaja kod urinarnih infekcija, ali i bolnih menstruacija koje su neretko uzrok neprijatnog oticanja.
Rastavić čaj mršavljenje i bubrege

rastavić,biljka, čaj, napitak, prirodni lek

youtube/prntscr.com

Foto: youtube/prntscr.com

Diuretička svojstva ovog čaja imaju višestruku primenu. Jedno od njih je za mršavljenje, gde čaj od rastavića takođe ima pozitivne efekte. Prvi znaci mršavljenja se neretko povezuju sa izbacivanjem viška tečnosti iz organizma. A ta tečnost koja se zadržava, u zavisnosti od osobe do osobe, nekad može iznositi i do 5kg.

Čaj od rastavića koristi se i za kamen u bubregu. U njegovom sastavu se nalaze saponini, koji i imaju već spomenuta diuretička svojstva. Takođe, pomaže zdravlje bubrega tako što silicijum hemijskom reakcijom stvara kolonide. Kolonidi su ključni za sprečavanje kristalizacije u bubrezima. Oni ovim dejstvom pomažu izbacivanju kamena u bubregu, dobri su i za pesak u bubregu.

Veruje se da se čaj od rastavića može koristiti i protiv celulita. Da biste se otarasile celulita neophodno je da budete dobro hidrirane uz fizičku aktivnost. A čaj od preslice vam može pomoći da otopite masne naslage sa struka, zadnjice i bokova.

Čaj od rastavića priprema

Čaj od preslice možete pronaći u svim radnjama zdrave hrane, ili ga možete naručiti putem interneta po ceni od 50 do 120 dinara za 50 grama čaja. Za čaj se koristi nadzemni osušeni deo biljke.

Osnovni recept za čaj od rastavića je sledeći:

U 200ml kipuće vode stavite 8 grama čaja (jednu punu kašičicu) od preslice. Ostavite neka odstoji 10 minuta. Popijte posle obroka do 3 puta na dan.

Ovaj recept se koristi za sve već navedene bolesti za koje je spomenuto da rastavić biljka leči. No, recept je drugačiji kada ga koristite kao kupku, oblogu ili kao tonik za lice protiv akni. U tom slučaju je potrebno napraviti jači čaj.

U 500ml vode stavite 3 kašičice čaja od rastavića. Ostavite neka čaj vri 10 minuta. Sklonite sa ringle, procedite i ostavite da se prohladi.

Gore navedeni recept možete upotrebljavati kao oblogu. Hladnu oblogu je potrebno staviti na cistu kako bi se smanjio bol i otok. Na isti način se koristi i protiv akni. Potopite tufer ili vatu u čaj i blagim pokretima natapkajte po licu.

Čaj za menstrualne bolove

Čaj od rastavića se može mešati i sa drugim čajevima, čime dobijate pojačane efekte. U narodnoj medicini se virak, rusomača i rastavić koriste kod mioma i obilnih menstrualnih krvarenja.

Za čaj za menstrualne tegobe potrebno je u jednakoj količini pomešati čaj od preslice, virka i rusomače u istoj gramaži. Dodati dve kašike mešavine čaja u 500ml kipuće vode. Ostavite neka odstoji 30 minuta pa procedite. Čaj možete piti tokom celog dana.

Čaj od rastavića za reumu

Rastavić čaj se pije i kod reume, ublažava bolove i povećava pokretljivost zglobova, upravo zbog silicijuma. Ova čajna mešavina se pokazala vrlo uspešnom kod reume:

Potrebno je 50g lista breze, poljske preslice, korena zečijeg trna, trobojne ljubičice, lista koprive, cveta zove, kore vrbe, kore krušine. Sve dobro pomišati da se čajna smesa sjedini. U hladnu šolju hladne vode dodati kašičicu mešavine. Ostavite neka voda priključa zajedno sa čajem. Ostavite neka bilje ispušta sokove sat vremena. Ispiti pre obroka.

Ko ne bi smeo da pije čaj od preslice?

Najpre napominjemo da u čaj od rastavića ne bi trebalo da se stavlja šećer. To umanjuje efekte čaja, a i neće pomoći kod ukusa.

Čaj od rastavića u trudnoći se nikako ne preporučuje, kao i dojiljama. Smatra se da nije siguran za plod jer je čaj prilično jak i ima jako dejstvo. Takođe, trebalo bi da ga izbegavaju alkoholičari i svi drugi koji imaju manjak B1 vitamina. Rastavić biljka onemogućava apsorpciju ovog vitamina, pa uz redovnu konzumaciju čaja možete biti u ozbiljnom manjku.

Čaj ne bi trebalo da se pije duže od mesec dana uzastopno. Nakon toga treba napraviti pauzu od minimum mesec dana.

I pored tih upozorenja, dokazano je da čaj nije toksičan ako se pije u preporučljivim količinama. Izuzetno je lekovit i odličan je diuretik, čime pomaže kod izbacivanja vode.