Vakcina
EPA/SERGEI ILNITSKY
Vakcina

EPA/SERGEI ILNITSKY

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U celom svetu poseno zabrinjava pre svega brazilska varijanta koronavirusa. Kod nje postoji mogućnost da više nije dovoljan imunitet stvoren nakon što je osoba prebolela zarazu korona-virusom ili je vakcinisana.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

-To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica-, rekao je Šekler za TV K1.

Komentarišući izjavu rukovodioca Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu da se zbog niske efektivnosti kineskih vakcina razmatra kombinovanje vakcina protiv kovida-19, Šekler je rekao da kineska vakcina Sinofarm sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih -instant- vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

-S protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela-, objasnio je Šekler.

Komentari (2)

Zahvaljujući

13.04.2021 17:31

provakseronji , veterinaru Hekleru, odlučio sam odustati od vakcinacije ove decenije... tako na mene deluije agresivna kampanja, a vi režimski botovi uprcajte u sebe dve kineske i jednu Pfizer mRNK, to vam je inače jedina poslovna obaveza, jer nemate ni stoliocu u JP gde ste zaposleni.

Milos

14.04.2021 10:48

@Zahvaljujući - Ne lupetaj budalo!