Hrana kao lek
shutterstock
Hrana kao lek

shutterstock

Foto: shutterstock

Oba sastojka su jedinstvene lekovite sposobnosti, i kao lek se koriste više od 5.000 godina. Cimet je jedan od najstarijih začina, medova popularnost ne prolazi, pa je ovo spoj idealnog kućnog leka koji se korist za poboljšanje zdravstvenog stanja, piše Krstarica.

Esencijalna ulja cimeta i enzimi meda proizvode hidrogen peroksid i kavalifikuju ova dva sastojka sposobnostima da se bore protiv mikrorganizama. Zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, i štite organizam od virusa. Oba se ne koriste samo kao lek u medicini, već su i hranljivi sastojci koji ishrani daju specifičnu aromatičnu notu. Koriste se i kao alternativa prehrambenim konzervansima, jer zahvaljujući svojim efikasnim antimikrobnim svojstvima štite namirnice od kvarenja.

Preporučujemo:

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nežniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mlevenom stanju.

Cimet ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Potrebno je napumenuti da je u Ajurveda medicini, med poznatiji kao Yogavahi, što u prevodu označava biljku koja je nosilac isceljujućih svojstava za ćelije i tkiva u organizmu. Veruje se da med sa drugom supstancom (npr. biljkom ili začinom) čini kombinaciju u kojoj se kvalitet meda pojačava, pa dublje prodire u organizam. I med i cimet su pojedinačno prirodan lek za mnoge bolesti, a zajedno su formula koja zdravlju čini mnogo.

Upotreba:

Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. Nanosi se kao pasta na oboleli deo tela i polako se utrljava ili masira. Takođe, dnevno ispijanje čaja sa medom i cimetom pomaže da se ublaži bol i ukočenost u zglobovima.

U obliku tople paste koja se pravi od kašike meda, kašičice cimeta i maslinovog ulja, koristi se u borbi protiv opadanja kose. Preporučljivo je da se pasta nanosi pre kupanja i da se pre pranja drži 15 minuta radi efikasnijeg delovanja.

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pomešajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode, a zatim popijte kako bi uništili bakterije u urinarnom sistemu i sprečili infekciju. Med i cimet su odličan narodni lek protiv bolesti bubrega, kamena u žuči i mokraćnoj bešici.

Pasta od cimeta i meda se bori i protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo sa medom i cimetom, pomešanim u toploj vodi, kako bi vaš dah ostao svež tokom celog dana.

Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar u borbi protiv holesterola. Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade. Kašika meda posuta cimetom se uzima pre jela kako bi ublažila kiselost i sprečila loše varenje.

Smesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.

Kako biste smanjili težinu, pijte mešavinu kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu. Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata pre doručka.

Pasta od meda i praha cimeta se koristi i u konzmetici jer čisti lice i leči akne.

Redovno konzumiranje čaja sa medom i sa malo cimeta će ojačati imuni sistem, zaštitiće telo od virusnih i bakterijskih napada, produžiće vitalnost.

Pročitajte još: