Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar
Shutterstock, ilustracija
Jogurt

shutterstock

Foto: shutterstock

Naučnici podsećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema.

PROČITAJTE I:

 

Nova otkrića zasnivaju se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država, kao i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta ishrane može učinkovito sprečiti razvoj raka pluća.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa, Zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju sa grupom koja nije konzumirala jogurt, kao ni namirnice bogate vlaknima.

Doručak, hrana, sir, mleko

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

"Naša studija pruža snažne dokaze koji idu u prilog američkim Smernicama o ishrani za period od 2015. - 2020., kojima se preporučuje ishrana bogata visokim udelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autora studije, dr Ksao-Ou Šu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak "Vanderbilt-Ingram".

"Tu inverznu povezanost smo primetili među aktuelnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile, kao i jednako među muškarcima i ženama i osobama različitog porekla", dodala je naučnica.

PREPORUČUJEMO:

 

Šu je rekla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica (probiotici su nesvarljivi sastojci nekih namirnica koji podstiču rast korisnih mikroorganizama u crevima i garantuju zdrav i snažan razvoj crevne flore) i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu nezavisno ili zajednički menjati mikrobiotu creva na kvalitetan način. Autori studije su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu JAMA Oncology.

Grčevi u nogama su jako opasni! Ako se često pojavljuju, obavezno ovo proverite!

AUTOR: Novi/M.M. DATUM I VREME: 02.11.2019. 09:00 Grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost. Foto: Shutterstock, ilustracija Grčevi u mišićima dolaze naglo te predstavljaju stezanje mišića posle buđenja ili nakon što zaspimo. Također, grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost. Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta