Kamilica
Shutterstock
Kamilica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od malih nogu je čaj od kamilice sastavni deo našeg života. Kada se razbolimo, prva asocijacija je upravo kamilica. Međutim, korisna svojstva kamilice su mnogostruka, pa ne čudi što čaj od kamilice mnogi smatraju jednim od najstarijih narodnih lekova.

Stručnjaci navode 5 razloga zbog kojih je zdravo piti čaj od kamilice pred spavanje:

1. Anksioznost
Velik je broj ljudi koji pate od anksioznosti, koja se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svetu. Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što podstiče kvalitetan san i umiruje. Korisno je znati da ne deluje na svakog isto, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konsultujte s lekarom.

2. Bolji san
Šoljica čaja od kamilice pre spavanja i nije tako nova navika. U stvari već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koje pate od nesanice. Umirujući efekat je zasluga antioksidansa apigenina, koji povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osećaj anksioznosti i podstaći san.

čaj

Pixbay

Foto: Pixbay

3. Probavne tegobe

Ovaj čaj sadrži protivupalna svojstva i deluje protiv grčeva, pa umiruje i probavne tegobe. Šoljica čaja od kamilice može da ublaži smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

4. Zdravlje srca
Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Veruje se, na osnovu sprovedenih studija, da deluju tako što regulišu krvni pritisak i holesterol. Kako pomaže kod stresa, podstiče dobar san i opušta krvne sudove, redovnim ispijanjem ovog čaja možete uticati na kontrolu krvnog pritiska. Iako ovaj čaj može pomoći u puno situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

5. Šećer u krvi
Naučnici iz Irana otkivaju kako ovaj napitak može da utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest. Kamilica sadrži antioksidans koji se naziva kvercetin, a koji ima uticaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa.

 Iako je potrebno sprovesti još istraživanja, mala studija sprovedena na Univerzitetu Tabriz posmatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tipa 2, starosti od 30 do 60 godina. Pola grupe je pilo čaj od kamilice 8 dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno niži nivo šećera u krvi od ostalih ispitanika.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

milana

05.12.2020 20:23

čaj od kamilice pred spavanje i sa pozitivnim mislima,pa na sve to dodaš anatomski magnetni jastuk,a ujutru se probodiš,odmoran,raspoloženiji,probajte....