Gazirani napitak
Shutterstock
Gazirani napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gazirana pića su jako popularna u svim delovima sveta, a njihova potrošnja raste sa porastom temperaura. Većina ljudi će pomoć u rashlađivanju potražiti u gutljaju gaziranog i osvežavajućeg pića, iako svi znaju da to i nije najzdravija opcija.

1. Smršaćete

Kada izbacite zaslađene, gazirane napitke, lakše ćete smršati. Gazirana pića su glavni izvor šećera i viška kalorija u ishrani. Nakon što ih izbacite iz upotrebe, ne samo da ćete eliminisati taj izvor, već ćete postati i zdraviji. Kada izbacite gazirane napitke, povećaćaćete unos vode, pa ćete u kombinaciji sa manje kalorija lakše smršati.

2. Videćete veliko poboljšanje na svojoj koži

Izbacivanje gaziranih pića iz upotrebe će imati veći efekat na vašu kožu, nego na mršavljenje. Ukoliko imate problema sa pojavljivanjem akni i bubuljica, izbacivanje gaziranih napitaka će vam smanjiti njihovu pojavu. Sa tim će vam se prolepšati i ton kože.

Gazirani napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Zubi će vam biti belji

Jedna od promena koje će vam se najviše svideti nakon izbacivanja gaziranih pića iz upotrebe je poboljšanje stanja zuba. Studije su pokazale da čak i dijetalni gazirani napici mogu učiniti nepovratnu štetu na zubima. Nakon izbacivanja gaziranih pića iz upotreba, vaši zubi će postati čistiji i zdraviji, a samim tim i belji.

4. Sve manje ćete želeti gazirano

Gazirana pića mogu da stvore zavisnost, pa vam pokušaj njihovog izbacivanja iz upotrebe, u početku može biti težak. Gazirana pića sadrže aditive, poput šećera i kofeina. U slučaju prehrambenih namirnica, jedna mala studija sa sto žena na Univerzitetu u San Dijegu je otkrila da veštački zaslađivači ne ispunjavaju želje za šećerm na isti način kao i pravi šećer. Zbog toga osobe koje jedu veštačke zaslađivače unose više šećera.

5. Možete pronaći ukusne alternative za gazirane napitke

Izbacivanje gaziranih pića iz upotrebe nije toliko teško, pogotovo ako znate da to može doprineti vašem zdrvlju. Ukoliko vam je teško da se odreknete gaziranih napitaka, možete pronaći zdrave zamene. Na primer, napravite sami gazirani napitak po želji tako što ćete u gaziranu vodu dodati par kapi svežeg voćnog soka po ukusu.

Gazirani napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock