Žena, posao, stres, rad, firma
Shutterstock, ilustracija
Žena, posao, stres, rad, firma

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko ste nervozni, doživeli ste stres na poslu ili osećate uznemirenost ne posežite odmah za tabletama, pokušajte da rešenje za napete nerve pronađete u nekoj od ovih namirnica.

Čaj od kamilice i zeleni čaj

Čaj od kamilice smiruje nerve i ublažava osećaj teskobe. On podiže nivo glicina, aminokiseline koja opušta nerve. Slično delovanje ima i zeleni čaj.

Kamilica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Beli luk

Stres slabi imunitet i zato su telu potrebne namirnice kao što je beli luk. On obiluje alicinom, prirodnim jedinjenjem koje sprečava nakupljanje masti u krvnim sudovima i čisti toksine iz tela. Beli luk neutrališe oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

Beli luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zobena kaša

Sadrži ugljene hidrate koji podižu nivo serotonina, hormona sreće. Time popravlja raspoloženje i ublažava štetne posledice stresa. Takođe, bogata je beta glukanom koji jača imunitet.

Stres nervoza

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Indijski oraščići

Nizak nivo cinka u organizmu povezuje se s osećajem teskobe i depresijom, a nadoknadiće ga indijski orah. U porciji od 100 grama ima 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce.

Indijski orah

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Špargle

Stres podiže nivo kortizola koji jača želju za hranom i samim tim javlja se rizik od gojenja. Žene u stresnim situacijama imaju pojačanu želju za ugljenim hidratima i slatkišima. Što se više jede prerađene hrane, to je i raspoloženje gore. Šećer brzo diže energiju, ali je brzo i spušta. Zdrava alternativa su špargle jer obiluju vitaminom B koji deluje umirujuće.

Piće, energgetsko piće, umor, učenje, stres

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Avokado

Slično kao i špargle, avokado obiluje vitaminom B koji deluje umirujuće, a sadrži i kalijum koji snižava krvni pritisak. Odličan je dodatak ishrani u stresnim situacijama i zato što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprečavanje apsorpcije masti koje izazivaju oksidativni stres.

Avokado

Profimedia

Foto: Profimedia