pivo
printscreen/youtube
pivo

printscreen/youtube

pivo, Foto: printscreen/youtube

Dobro zdravlje i fermentisana hrana idu ruku pod ruku. Blagodati fermentirane hrane su nebrojene, a među najvažnijima je ravnoteža digestivnog zdravlja važna za dobar imunitet. Pripremom đumbirskog piva dobićete super zdrav fermentirani napitak.

Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je neophodnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom protivupalnom delovanju, posebno pogodnom za reumatske bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.

Našao je svoje mesto u mnogim proizvodima, a među najpoznatijima je đumbir ale. Ali kupljena verzija je daleko od onog pravog domaćeg piva koje može biti izuzetno korisno za vaše zdravlje, pa vam danas donosim recept za pravljenje đumbirskog piva kod kuće.

Kao što je pomenuto, đumbir ima bogat nutritivni sastav. Sadrži kalijum i mangan, zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, kao i vitamine A, C i B kompleks.

Zbog svojih protivupalnih i analgetičkih efekata koristi se za pomoć kod bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima te kod menstrualnih bolova.

Lekovita svojstva đumbira uključuju:

Pomaže zdravlju varenja.
Ublažava mučninu.
Smanjuje loš holesterol i šećer u krvi.
Koristi se kod respiratornih tegoba i kašlja.
Snižava temperaturu.
Stimuliše cirkulaciju krvi.

Priprema piva od đumbira kod kuće
Pripremom piva od đumbira dobiti ćete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo.

Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Sastojci:

– 5 centimetara samljevenog svježeg korijena đumbira
– Pola šalice smeđeg šećera
– Pola šalice soka limete (ili limuna)
– ¼ žlice morske soli
– 8 šalica vode
– Pola šalice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Priprema:

– Zakuhajte 3 šalice vode, đumbir, šećer i sol.
– Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti.
– Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu.
– Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira.
– Ulijte pivo u staklenku i dobro je zatvorite da ne ulazi zrak.
– Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i pjenušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postat će alkoholno piće)
– Procijedite u boce i čuvajte u hladnjaku.

Brzina fermentacije piva ovisi o vanjskoj temperaturi, vrsti šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebao bi imati okus po đumbiru uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo fermentirati jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.

Pivo čuvajte u hladnjaku.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

BanSi

23.01.2021 22:19

gde je recept za "kulturu djumbira".