mamurluk, alkohol, piće, proslava
shutterstock
mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

Svi, tu i tamo, volimo da popijemo.

Ali često ne obratimo pažnju na to da li smo prethodno jeli.

To, podrazumeva se, nikako nije dobro.

Lekar opšte prakse, Kit Grajms, je za Babylon Health objasnio da se alkohol u krvotok apsorbuje iz tankog creva i to dela koji počinje tamo gde se završava želudac.

“Oko 80% apsorpcije alkohola se došava na tom mestu i to jako brzo. Želudac igra važnu ulogu u određivanju koliko brzo alkohol ulazi u tanko crevo”, kaže on.

Ukoliko vam je želudac prazan, proces je još brži, ali ukoliko unutra ima hrane, alkohol u vaš krvotok ulazi sporije i sigurnije.

Savetnik Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva i specijalista za alkohol i mentalno zdravlje, Toni Rao, kaže da konzumiranje hrane obično oblaže želudac i usporava apsorpciju alkohola, ali ne uvek. Masna hrana je obično izuzetak. Brzina kojom alkohol ulazi u krvotok zavisi od toga koliko brzo se prazni želudac, objasnio je ovaj ekspert.

Nezdrava i masna hrana može da ubrza proces pražnjenja želuca, što za rezultat ima bržu apsorpciju alkohola u krvotok.

“Dakle, jedenje kebaba i čipsa može da rezultira da se alkohol apsorbuje pre nego, recimo, ako popijete čašu mleka”, kaže on.

Vrsta alkoholnog pića takođe može da utiče na brzinu pražnjenja želuca.

mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

“Jača alkoholna pića ubrzavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola. Slatka pića i ona koja sadrže kofein usporavaju proces”, kaže Rao.

Ljudi koji jedu pre nego što popiju imaju tendenciju da se bolje nose sa alkoholom, jer se brzina apsorpcije alkohola u krvotok usporava i telo ga apsorbuje na odgovarajući način. Stručnjaci savetuju da ne pijete na prazan želudac zbog uticaja koji to može da ima na telo.

“Kratkoročno dejstvo alkohola na prazan želudac, posebno jačih alkoholnih pića, može da znači brži porast nivoa alkohola u krvi”, kaže Rao.

Kada se to dogodi, brzo ćete se osećati pijanije i imaćete problema sa jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta.

“Pijenje na prazan želudac je opasno, jer brz porast alkohola u krvi može da poveća toksično dejstvo alkohola na mozak”, dodaje.

Alkohol takođe može da nadraži sluznicu želuca u kombinaciji sa želudačanom kiselinom, što može da se pogorša kadaa je želudac prazan.

“U vrlo retkim slučajevima, ako osoba posti ili gladuje, značajno konzumiranje alkohola može da izazove ozbiljnu komplikaciju zvanu alkoholna ketoacidoza”, kaže Grajms. Radi se o poremećenom metabolizmu u telu i može da dovede do jake mučnine, povraćanja i bolova u stomaku.

Stanje zahteva bolničko lečenje, piše Huffpost.

mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

“Tragično je što smo videli da mlada, fit žena umre od toga”, kaže on, govoreći o smrti 27-godišnjakinje iz Velike Britanije, koja je preminula od alkoholne ketoacidoze. Izveštaji pokazuju da je pila alkohol na prazan želudac.

Za one koji piju, a zaboravili su da jedu, Grajms savetuje da se piju slabija alkoholnih pića, ili da ih razređuju vodom ili nečim sličnim. Takođe preporučuje i da nešto jedu ili grickaju dok piju.