lice
pixbay
lice

pixbay

Foto: pixbay

Milion hemijskih signala svakodnevno se šalje kroz telo kako bi se održalo normalno funkcionisanje. Telo sjajno radi slanje poruka kada vam iz ishrane nedostaje nešto važno.

Ovih pet najčešćih problema može biti uzrokovano nedostatkom hranljivih sastojaka u telu.

1. Krvarenje desni

Krvarenje desni može biti znak mnogih stvari, uključujući gingivitis ili čak grubo četkanje ili čišćenje koncem. Međutim, nedavna metaanaliza otkrila je da krvarenje desni takođe može biti znak nedostatka vitamina C. Pored toga, zaključeno je da povećana konzumacija vitamina C može pomoći u smanjenju problema krvarenja desni.

Nema ništa loše u povećanju unosa vitamina C u vašoj ishrani, a postoje jednostavni načini za to. Užinajte papriku i brokulu, a tokom dana birajte voće bogato vitaminom C, poput pomorandže, papaje i bobičastog voća.

2. Gubitak kose

Gubitak kose može nastati iz nekoliko razloga. Može biti genetski ili izazvan hormonalnim problemima. U poslednje vreme postoje izveštaji da su ljudi koji su doživeli Covid-19 imali gubitak kose. Takođe može biti neželjeni efekat leka ili može biti povezan sa drugim zdravstvenim problemima poput problema sa štitnom žlezdom.

Gubitak kose takođe može ukazivati na to da vam možda nedostaje proteina i esencijalnih masnih kiselina.

Želite da postignete najbolji kvalitet kose? Usredsredite se na unos proteina sa niskim sadržajem masti i omega-3 masnih kiselina.

3. Crvena koža

Loša ishrana i sunce neprijatelji su zdrave kože, a postoje mnoga istraživanja koja to potvrđuju.

Nedavna istraživanja sa Univerziteta u Kaliforniji pokazala su da je tipični zapadni način ishrane (bogat prerađenom hranom bogatom mastima i šećerom u kombinaciji sa malim unosom integralnih žitarica, voća i povrća) povezan sa stvaranjem upale kože.

Prethodna istraživanja su pokazala povezanost sa gojaznošću i stanjem koje se može manifestovati kao suva, nejednaka i perutava koža. Međutim, ova nedavna studija otkrila je da se simptomi psorijaze mogu javiti sa lošom ishranom, znatno pre promene težine. Da biste smanjili rizik, zalažite se za dijetu sa celom hranom, puno boje, vlakana i ograničenom količinom zasićenih masti.

devojka nega tela telo zdravlje

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

4. Zatvor ili nadimanje

Da li patite od zatvora ili nadimanja? Možda ne unosite dovoljno vode i vlakana.

Istraživanja o sadržaju vlakana u ishrani pokazuju da premali unos vlakana može dovesti do zatvora. Zatvor se može smanjiti ako u svoju hranu unesete neophodne sastojke vlakana i vode. Preporučene količine vlakana su između 25-35 grama dnevno iz izvora kao što su voće, povrće, orasi, seme, žitarice.

Pored toga što u hranu unosite dovoljno vlakana, želeli biste da obezbedite i dobru hidrataciju. Dehidracija je ključna komponenta za pogoršanje zatvora.

5. Rane koje polako zarastaju

Nedostatak vitamina B u vašoj ishrani može dovesti do sporog zarastanja rana. Iako postoji nekoliko uzroka sporog zarastanja rana (poput hroničnih bolesti i starenja), studije pokazuju da i uzrok može biti nedostatak vitamina B. Da biste u ishranu unosili puno vitamina B, jedite žitarice, nemasno meso, jaja, mahunarke i zeleno povrće.

Kvalitet vaše dijete može vam pomoći da smanjite rizik od hroničnih bolesti, zdravlja creva i težine. Sledeći put kada osetite neki simptom u telu, pažljivo pogledajte šta jedete.