žena, kupanje, peškir
shutterstock
žena, kupanje, peškir

shutterstock

Foto: shutterstock

Iako je normalno deliti sve stvari sa partnerom, naučnici su sada dokazali da bi peškir trebalo da zadržite isključivo za sebe. 

Ako redovno nakon kupanja delite peškire sa svojim partnerom, postoji verovatnoća da vaše telo i lice dolazi u dodir sa fekalijama, tj. telesnim izlučevinama koje mogu biti veoma opasne po zdravlje.

Peškir, peškiri, veš

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Do tog rezultata je došao internet sajt specijalizovan za enterije Drench nakon što je sproveo zanimljivo istraživanje na osnovu kojeg je pronađeno da je čak 90 odsto peškira zaraženo fekalnim bakterijama, a 56 odsto partnera deli svoj peškir i tako utiče na širenje bakterija.

Od ukupnog broja peškira koji su išli na anlizu, 14 odsto je sadržalo bakteriju ešerihiju koli, a peškiri mogu da budu plodno tlo i za mnoge druge opasne bakterije, uključujući gljivičnu infekciju (ringworm) i stafilokoku.

Peškiri

Profimedia

Foto: Profimedia

Zapravo, većina peškira okačenih u kupatilu predstavljaju savršeno tlo za širenje bakterija. Čak i ako sami koristite peškir sigurno ćete doći u kontakt sa bakterijama, ali u slučaju da delite peškir za tuširanje sa partnerom sigurno ćete se susresti sa više vrsta bakterija - pre svega jer se peškirom dodiruju i trljaju intimni delovi tela.

"Topli peškiri su savršeni za širenje bakterija. Ako peškir često koristi više ljudi, on se neće potpuno osušiti što znači da će se bakterije množiti na njemu" , objasnila je doktorka Dijana Gal.

Peškiri

Profimedia

Foto: Profimedia