doktor milićević
K1/SCREENSHOT
doktor milićević

K1/SCREENSHOT

Foto: K1/SCREENSHOT

Glavna priča ovih dana je da  novi soj korone napada decu i da li će vakcinacija najmlađih u nekom trenutku postati još jedan u nizu koraka ka iskorenjivanju kovida 19.

Slučaj deteta starog svega 11 godina koje je preminulo od korone potresao je region, a pedijatar dr Saša Milićević je objasnio da je problem bio u prejakom odgovoru imunog sistema koji se ne može predvideti ni kod dece, ni kod odraslih.

On je objasnio u Jutarnjem programu "K1" kako novi soj korone napada decu i da li će vakcinacija najmlađih u nekom trenutku postati još jedan u nizu koraka ka iskorenjivanju kovida 19.

"Različiti radovi i ispitivanja pokazuju da je ovaj virus, naročito novi soj, skloniji napadanju dece. Ali ne možda u tolikoj meri, koliko smo se mi malo uplašili. Svi virusi se menjaju, pokušavaju da se prilagode i da duže opstanu. Dete koje je u regionu preminulo od posledice koja nije karakteristična za kovid, ona se dešava i kod drugih virusa. Dete nije imalo pridruženih oboljenja, i zbog toga je u javnosti podignuta panika", rekao je on.

Prejak imuni odgovor nije nešto o čemu često slušamo, a pošto je u pitanju dete, to je bilo posebno šokantno.

"Nažalost, ne postoji način da mi znamo kako će imuni sistem reagovati. Na sreću, to nije previše često, ali svi se najpre usredsredimo na dete koje ima neki imunološki poremećaj ili prima terapiju njegovog suzbijanja, tu predviđamo komplikacije. A ima i sportista, snažnih, mladih ljudi koji su fatalno završili od korone. Da li je sistemski odgovor bio uzrok, ili poremećaj koagulacije krvi, ne znamo. Tih poremećaja može biti i kod dece, D-dimer može biti povećan i kod najmlađih, ali ne toliko da izazove paniku. Problem je u tome što ne možemo lako da prepoznamo kod deteta da li ima čulo ukusa i mirisa, jer je možda previše malo da bi moglo da kaže", rekao je on.

vakcina, dugovečnost, kinezi

Shutterstock

vakcina, dugovečnost, kinezi, Foto: Shutterstock

Novi soj i kod dece izaziva blagu kliničku sliku, kazao je dr Milićević.

"Kod dece od 12-13 godina možda nećete ni primetiti da ima koronu, stalno im curi nos ili imaju alergiju. Simptomatologija pokazuje povremeno i upale pluća, zašto napada decu manje, da li je struktura receptora drugačija, jedna je od najvećih enigmi trenutno u dečjoj medicini. Zašto su deca, hvala Bogu da je tako, ali zašto su imunija, kako bismo to primenili i na odrasle", rekao je on.

Deca se još uvek ne vakcinišu, a postoje teorije da će se virus, kada odrasli steknu kolektivni imunitet, "preći" na decu. Dr Milićević je rekao da za sada nema podataka koji bi to podržali.

"Svi smo bili u strahu zbog novog soja, potencijalno bi moglo da se desi jer virus živi u živom organizmu. Za sada nema podataka, ali ćemo videti kako će korona naći drugog domaćina. To mogu biti i životinje", rekao je on.

"Virusi će uvek biti među nama, ali recimo HIV virus, čovečanstvo je naviklo da živi s njim i verovatno će biti tako i sa koronom. Najbolje bi, naravno, bilo da potpuno nestane iz cirkulacije. Verovatno će i deca u nekom trenutku morati da se vakcinišu, istraživanja trenutno idu u tom pravcu ali ponavljam, potrebno je još dosta istraživanja", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: