UOČITE SAMI NEKE PROMENE, REAGUJTE NA VREME Pažljivo proučite ovih 5 načina za rano otkrivanje kancera!

Onkološke bolesti su pošast novog doba. Najbolja zaštita od njih je samokontrola i redovno javljanje lekarima radi ranog utvrđivanja bolesti

Košulja, moda, žena, stil, trend, jesen
Foto: Shutterstock, ilustracija

1. Pažljivo se pogledajte

Prema statističkim podacima, najčešće se neoplazme javljaju na koži. Od svih zabeleženih slučajeva, 14,2% je maligni melanom - jedan od najagresivnijih tumora, piše Stil.

Melanomi se ne mogu prepoznati odmah, pošto mnogo liče na obične mladeže, ali se neoplazma čak i vizuelno razlikuje od zdravog tkiva. Zbog toga se preporučuje sistematski pregled tela, pažljivo proučavanje svakog mladeža i staračkih pega, posebno onih nastalih nedavno. Zbog toga je verovatno da ćete otkriti rak kože u ranoj fazi, kada je lečenje najefikasnije.

 

2. Kontrola težine

Često se rak razvija u telu, a da pri tome ne osećamo ni jednu tegobu. Recimo, može se desiti da spavamo dovoljno, pravilno jedemo i odmaramo se, ali smo stalno umorni.

Ili, nismo promenili navike u ishrani, ali kilogrami se prosto tope. U veći slučajeva, karcinom želuca, pankreasa, jednjaka ili pluća, se krije iza velikog i nenadanog gubitka težine.

BILI SMO U VELIKOJ ZABLUDI Često ga jedemo sirovo jer mislimo da je zdravo, a istina je sasvim drugačija od one za koju mi znamo!

Stomak bolovi lekar infekcija bolnica
 Foto: Shutterstock

3. Genetske analize

Predispozicija za mnoge vrste karcinoma je nasledna karakteristika, a genetsko testiranje otkriva mutacije koje potencijalno mogu da dovedu osobu u rizik od raka. Ako je neko u porodici već imao rak, preporučuju se ove analize.

Na primer, na razvoj karcinoma dojke utiču posebni geni BRCA1 i BRCA2. Ako žena ima bilo šta od toga, može da se kaže da spada u rizičnu grupu.

 

4. Mamografija

Mamografija je savremena vrsta dijagnoze ili pregleda mlečnih žlezda pomoću rendgenskih zraka. Svaka žena u dobi od 40 do 45 godine, mora se jednom podvrgnuti mamografiji, a od pedesete godine života, barem jednom u dve godine mora otići na ovaj pregled.

NAJJAČI SAVEZNIK TOKOM PERIODA VIRUSA Džem i sok od njega svi volimo, a sprečava širenje ćelija raka i pojavu mnogih ozbiljnih bolesti!

Rak Kancer Pregled dojke
Foto: Shutterstock

5. Rak pluća

Rak pluća je jedan od lidera među karcinomima kod nas. Prema podacima, od ove bolesti oboli svaki peti pušač. U rizičnu grupu spadaju oni koji su prestali sa pušenjem pre manje od 15 godina.

Postoji metoda pomoću koje određujete da li spadate u rizik od raka pluća: množite broj popušenih cigareta sa brojem godina kada ste pušili, pa dobijeni broj podelite sa 20. Ako je indeks veći od 25, osoba je u rizičnoj grupi.

"SVAKI DRUGI GRAĐANIN NAŠE ZEMLJE NIŠTA NE ZNA O OVOJ BOLESTI!" Limfom ima skrivene simptome, broj obolelih tokom godine je sve veći, a evo šta ga izaziva!

Lekar Doktor Rentgen Rentgenski snimak pluća Pacijent
Foto: Shutterstock

Pažljivo posmatrajte promene na svom telu, vodite računa o svakoj sitnici i na vreme se kontrolišite.

Tinktura od grejpfruta se lako sprema, a znači mnogo za zdravlje cele porodice!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 29.09.2019. 09:00 Zdravi kao dren! Foto: Shutterstock, ilustracija Grejpfrut je voće koje se preporučuje onima koji su izgubili apetit. Ukoliko dvadeset minuta pre obroka pojedete grejpfrut, on će vam omogućiti dobar apetit i još bolje varenje. Sok i sam plod blagotvorno deluju na gastrointestinalni trakt i pomažu kod bolesti vezanih za varenje.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi