DEZINFEKCIJA
Guliver/getty images
DEZINFEKCIJA

Guliver/getty images

 Foto: Guliver/getty images

Upravo zato ne čudi što se svima ruke poprilično isušuju što za posledicu može imati bolno ispucale ruke, a kod nekih čak i rane. Ono za čime posežemo kako bi tu suvoću umanjili je naravno krema za ruke.

KORISTITE LI SVAKODNEVNO SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU RUKU?

 

Iako je jako bitno da negujemo i hranimo kožu celog tela pa tako i ruku, mnogi su se zapitali utiču li masnoća i vlažnost kreme na delotvornost dezinfekcionog sredstva. Stručnjaci iz američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti odgovorili su na ovo pitanje. Hemičarka Džindžer King je dala svoje stručno mišljenje o ovom problemu istaknuvši da većina ljudi ne koristi ni približno dovoljnu količinu gela ili spreja za dezinfekciju ruku, što u samom startu smanjuje potpunu efikasnost.

"Jako je važno ruke temeljno oprati sapunom i vodom te ih obrisati čistim peškirom, a tek onda naneti dovoljnu količinu dezinfekcionog sredstva," istakla je King.

Voda Pranje ruku Kiša

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Što se tiče kreme za ruke i njenog uticaja na sredstvo za dezinfekciju, hemičarka Nikita Vilson istakla je da je izuzetno važno pričekati da se dezinfekciono sredstvo u potpunosti osuši na rukama i tek onda nanositi kremu.

"Alkohol ubija bakterije i viruse, ali ako postoji drugi medij za koji se mogu uhvatiti, kao što je na primer krema za ruke, bakterije bi mogle da prežive," dodala je Vilson.

Stoga obavezno nastavite temeljno da perete ruke, nanosite dovoljnu količinu dezinfekcionog gela ili spreja, pričekajte da se u potpunosti osuši i tek onda bezbrižno nanesite hranljivu kremu za ruke.