začini
shutterstock
začini

shutterstock

 Foto: shutterstock

Ren ima jako antibiotsko delovanje, pomaže protiv umora, čisti telo, ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju. Paškanat, paštrnak ili bela šargarepa takođe spada među najvrednije povrtarske kulture – poboljšava rad bubrega, kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre, a pomaže i u bržem oslobađanju od celulita.

Ren, ljuti čuvar zdravlja
Presan, svež koren rena bogat je vitaminom C (više od 100 miligrama u 100 grama), a sadrži i kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, kao i etarska ulja od kojih potiče ljutina.

Vino za bolje varenje
U 1 l flaše belog vina dodajte naseckanih 50 g korena rena, zatvorite i ostavite sedam dana na sobnoj temperaturi. Uzimajte dva puta dnevno, pre jela, po decilitar napitka.

Dragocen je jer stimuliše varenje, a u vidu čajeva, sirupa i obloga u narodnoj medicini se vekovima koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta i kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i protiv skorbuta. Osim toga, preporučuje se i za čišćenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, pomaže znojenje i podstiče mokrenje, a posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Oni koji ren svrstavaju među desetak biljaka koje bi zimi trebalo da budu što češće u jelovniku, podsećaju i da širi krvne sudove, zagreva telo, jača otpornost organizma i bori se protiv malokrvnosti. Ima i onih koji tvrde da je i jedan od proverenih afrodizijaka.

Sveže izrendan koren rena je izuzetan dodatak sosovima, a u našim krajevima na ceni je mešavina rena i kisele pavlake ili mleka, koja se obično služi uz svinjsko pečenje, dimljenu ribu i šunku.

začini

shutterstock

Foto: shutterstock

Paškanat pravo iz supe

Paškanat se, pak, izdvaja po visokom sadržaju mineralnih sastojaka. Najviše ima kalijuma, potom kalcijuma i fosfora, a bogat je i magnezijumom, sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, pa je odlična dijetalna namirnica. Kada je u pitanju vitaminski sastav, najviše ima vitamina C, E i beta karotena.

Sprečite prehladu
Veći koren rena narendajte, dodajte sok od jednog limuna, promešajte, stavite u teglicu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Uzimajte po kašiku mešavine, više puta dnevno, između obroka.

U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost, mada se alkaloid pastinacid (u svim delovima biljke) u pojedinim zemljama koristi protiv neuroze, nemira i nesanice, grčeva u želucu i crevima, kao i za bolje varenje. Osim toga, pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, smanjuje telesnu težinu.

Ovaj koren poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre. Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, poboljšava njegov rad, a pomaže i u bržem oslobađanju od celulita.

Nažalost, ovo povrće nije dovoljno iskorišćeno, jer se uglavnom upotrebljava kao dodatak za poboljšanje ukusa supa i čorbi.

RECEPTI:

Čorba od paškanata

Sastojci: 300 g paškanata, manja glavica crnog luka, manja šargarepa, veći krompir, 2 kašike brašna, kašika kurkume, suvi bosiljak, so i biber, 30 g maslaca, 1 l vode, 2 kašike kisele pavlake, kašika seckanog svežeg peršuna.

Priprema: Propržite luk, dodajte povrće sečeno na manje komade, kurkumu, so i biber. Kada se povrće uprži dodajte dodati brašno i propržite minut, dva. Nalijte vodom i ostavite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte u polupoklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša, izblendirajte štapnim mikserom i začinite po ukusu. U tiganju istopite malo maslaca, dodajte suvi bosiljak, seckani peršun i dve kašike pavlake. Čorbu začinite prelivom od maslaca i pavlake.

začini

shutterstock

 Foto: shutterstock

Junetina u sosu od rena

Sastojci: 1 kg junećeg mesa (od buta), 200 g šargarepe i paškanata, celer, 150 g praziluka, kašičica bibera u zrnu, 100 g crnog luka, 50 g svežih paprika, list celera, so, biber. Za sos: 150 g rena, 250 ml kisele pavlake, 2-3 kašike soka od limuna, 50 ml vode, so, biber.

Priprema: Meso staviti u vruću vodu (biće sočnije), dodati očišćeno i isečeno povrće, so, biber i list celera. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata i po želji dosoliti. U posebnom sudu sipati kiselu pavlaku i ren i malo prokuvati, dodati sok od limuna i vodu i kuvati 5 minuta. Kuvano meso izvaditi, iseći i poslužiti sa kuvanim povrćem i sosom od rena. Napomena: za bogatsvo ukusa u sos možete da dodate malo rendane ili na kockice isečene jabuke.

začini

shutterstock

Foto: shutterstock

Sos od cvekle i rena

Sastojci: koren rena, pakovanje kisele pavlake, na vrh noža smeđeg šećera, presna cvekla, so, biber.

Priprema: Sitno izrendajte koren rena, dodajte kiselu pavlaku, so, biber i na vrh noža šećera. Zatim dodajte sitno izrendanu presnu cveklu koja će sosu dati pikantniji ukus i lepu boju. Poslužite uz jela od mesa.

začini

shutterstock

Foto: shutterstock

Remulad sos

Sastojci: komad mladog luka, iseckan, manji čen belog luka, sitno iseckan, 2 kašičice limunovog soka, šolja majoneza, kašika rena, pola korena celera srednje veličine, sitno izrendana, 2 kašike Vorčester sosa, kašičica dižonskog senfa, pola kašičice mlevene slatke pavlake, kašičica Tabasko sosa, opciono, par listića peršuna za dekoraciju.

Priprema: Sve sastojke, iseckane, pomešajte zajedno. Sipajte u posudu za služenje i na kraju dekorišite peršunovim listom. Servirajte uz pečeno meso.