Voće, kupovina, market
Shutterstock, ilustracija
Voće, kupovina, market

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Osim što su odličnog ukusa, kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcionisanju organizma.

PROČITAJTE I:

Povrće, pijaca, kupovina, market

Shutterstock

 

Ovo voće bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer pomaže u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprečava rizik od srčanih oboljenja, a koži pomaže da ostane lepa. Kajsije su izrazito hranjive, a dve sveže voćke sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.

Odličan su izvor beta karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cele i neoljuštene. Osim beta karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E.

Sadrže flavonoide, koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja i dokazano neutralizuju slobodne radikale i štite od hroničnih oboljenja. Vitamini A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja. Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu.

Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

Kajsije

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kajsije su bogat izvor vlakana, pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa ašećera u krvi i holesterola.

Mineral kalijum odgovoran je za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neprijatan osjećaj nadutosti. Kajsije su bogate i vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ovo voće možete da dodate u ishranu na različite načine - sveže kao međuobrok, u kolačima, džemu, naseckane u jogurtu ili salati.

PREPORUČUJEMO: