Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Shutterstock, ilustracija
Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Restorani širom sveta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Kada su posredi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 odsto premašuje preporučenih 600 kalorija.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Gotovo tri četvrtine (72 odsto) popularnih narudžbina u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima takođe premašuje preporučen kalorijski nivo.

Većina ih preteruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

"Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", rekla je glavna autorika studije, Vivijan Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.

"I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik uticaj na globalnu gojaznost". Grupa međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Piletina, hrana, ručak, meso, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

Organizacija procenjuje da 1,9 milijardi odraslih u svetu pati od prekomerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.