DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK
Shutterstock, ilustracija
DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, TUGA, STOMAK

Shutterstock, ilustracija

DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, TUGA, STOMAK, Foto: Shutterstock, ilustracija

Mnogi su imali problema sa želucem, kiselinom ili bolom u tom predelu, ali kada ti simptomi upućuju na nešto ozbiljnije?

- Rizik pojave raka želuca raste s godinama, uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće oboljevaju od žena. Dugotrajna infekcija helikobakterijom pilori (H. pylori) koja živi na sluzokoži želuca jedan je od primarnih uzročnika kancera ovog organa.

Rizik za pojavu raka je veći kod osoba koje u porodici imaju ili su imali obolelog rođaka, uz neke retke genetske poremećaje koji povećavaju rizik od pojave raka želuca - objasnio je prof. dr Milorad Opačić.

Evo 4 stvari koje morate znati o raku želuca, a uključuju i simptome koje ne smete da ignorišete:

1. Jedan od vodećih uzroka smrti u svetu

Istraživanja pokazuju kako se za 10 godina u Americi broj slučajeva raka želuca smanjio za 1.5 odsto svake godine. Iako se ne zna tačan razlog za smanjenje broja obolelih, smatra se da se radi o kombinaciji faktora poput povećanog korišćenja hrane koja je bila čuvana u frižideru, smanjene upotrebe soli i masti, dostupnost antibiotika...

2. Simptomi se često previde

U ranoj fazi raka želuca moguće je ne primetiti simptome ili samo blage neugodnosti s probavom.

- Iako simptomi mogu biti blagi i varljivi, ako ne prolaze ili se pogoršavaju, trebalo bi se odmah uputiti na medicinsku proveru - kaže onkološki hirurg Robert H. Lori. U naprednijoj fazi se mogu pojaviti i simptomi poput krvi u stolici, povraćanja, refluksa, gubitka apetita...

3. Određeni faktori mogu da podignu rizik

Najčešće se javlja kod osoba starijih od 55 godina, i dva puta češće kod muškaraca. Bakterija H. Pylori je često odgovorna za nastanak raka želuca, a drugi faktori uključuju preteranu konzumaciju soli, suve hrane, alkohola, cigareta, postojanje čireva ili izlaganje određenim hemikalijama.

4. Lečenje zavisi od raznih faktora

U obzir se uzimaju godine, opšte zdravlje i istorija bolesti, a svakako, određuje ga i prepisuje lekar specijalista. Prvo se rade testovi da bi se potvrdila dijagnoza, a najčešće su to gastroskopija sa biopsijom, kao i ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonanca i laparoskopija.