Automobil sunce vrućina
Shutterstock
Leto Vrućina Voda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock, ilustracija

 

Dehidracija, sunčanica, toplotni udar i još mnogo toga preti na ovakvim temperaturama, a Smernice za bezbedan rad na otvorenom pri visokim temperaturama objavljene na sajtu minrzs.gov.rs ukazuju na to koje mere prve pomoći preduzeti ako vidite da se nekom slošilo.

SIMPTOMI: Žeđ, suva usta, umor, nesvestica, opšta slabost.

Voda Flaša vode Devojka pije vodu Vrućina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

SUNČANICA – Oblik toplotnog udara koji nastaje izlaganjem glave direktnom uticaju sunčevih zraka.

SIMPTOMI: Slabost, mučnina i povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo u licu, zujanje u ušima. U težim slučajevima dolazi do omamljenosti, proširenja zenica i nesvestice uz ubrzane otkucaje srca i plitko ubrzano disanje, a u najtežim slučajevima može doći i do opasnosti po život.

Žena, sreća, uspeh, moda, devojka, leto, šešir

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

PRVA POMOĆ: Preneti osobu u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, osloboditi je suvišne odeće, stavljati hladne obloge na glavu, ako je pri svesti davati hladne napitke.

SIMPTOMI: Crveni osip sa jakim svrabom 

PRVA POMOĆ: Osigurati boravak u hladovini ili rashlađenoj prostoriji i obući suvu odeću. Nanositi hladne obloge na osip. Kod ovakvih osoba obično se ne preporučuje nanošenje krema, već upotreba dečjih pudera za kožu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

TOPLOTNI GRČEVI – Bolni grčevi u mišićima koji se javljaju nakon velikih fizičkih opterećenja kod osoba koje se mnogo znoje. Osobe koje se obilno znoje su osetljivije na mogućnost pojave toplotnih grčeva jer se znojenjem gubi so, a smanjen nivo soli u mišićima izaziva bolne grčeve u rukama, nogama ili stomaku.

SIMPTOMI: Koža je bleda i znojava, temperatura normalna, a na zgrčenom mišiću možemo opipati zadebljanje. 

TOPLOTNA ISCRPLJENOST – Zdravstveni problem koji se može razviti i nekoliko dana posle izlaganja visokim temperaturama, usled fizičkih aktivnosti, ako je unos tečnosti bio nedovoljan.

Nesvest nesvestica glavobolja loše

Profimedia

Foto: Profimedia

SIMPTOMI: Umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nesvestica, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, otežano znojenje, bleda, hladna i vlažna koža, ubrzano i površno disanje.

PRVA POMOĆ: Skloniti osobu sa sunca u hladniji prostor, postaviti je u ležeći položaj sa blago podignutim nogama i davati joj puno tečnosti (voda, bezalkoholni napici), prskati vodom i hladiti ventilatorom. Iz toplotne iscrpljenosti može se razviti toplotni udar, pa ako se navedeni znaci pogoršavaju ili traju duže od jednog sata, potrebna je hitna medicinska pomoć.  

SIMPTOMI: Crvena, topla i suva koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura, gubitak svesti.

Voda Vrućina Osveženje Leto

Profimedia

Foto: Profimedia

I ne zaboravite na preporuke lekara, kako biste preduzeli preventivne mere da do ovakvih slučajeva ne dođe: Pijte što više tečnosti, ako se preterano znojite, unosite što više mineralne vode. Izbegavajte sunce u periodu od 11 do 16 časova i birajte laganu odeću od prirodnih materijala.

PROČITAJTE JOŠ:

Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija