NAŠI PRECI SU GA REDOVNO KONZUMIRALI Ovo je najzdraviji doručak! Podstiče rad creva, snižava pritisak, reguliše probavu...

Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu.

ovas, ovsena kaša, pahuljice, doručak, zob
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ovsena kaša kakvu mi danas poznajemo, nije ni približno ona koju treba da jedemo. Prerađene ovsene kaše nisu zdrave. Najzdravije je kupiti ceo ovas, samleti ga i od tog brašna napraviti kašu uz dodatke po izboru.

 

Prava domaća, ovasena kaša je neverovatno hranljiva. Ova hrana od celog zrna može da pomogne pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana itd.

Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:

ovas, ovsena kaša, pahuljice, doručak, zob
Foto: Shutterstock, ilustracija

Podstiče rad creva

Vlakna koja se nalaze u ovsu pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbeđuje da hrana dođe do mesta gde treba da ide u određenom vremenskom periodu.

Neguje zdravlje srca

Istraživanja dokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u ovsu čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.

LEK ZA CELO TELO! Ovaj prah je 100 puta jači od sode! Ubija bolove za samo 2 minuta!

Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.

NE TROŠITE NOVAC NA SKUPE PREPARATE! Napravite domaći sprej PROTIV KOMARACA od samo 2 sastojka!

Reguliše šećer u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi