ovas, ovsena kaša, pahuljice, doručak, zob
Shutterstock, ilustracija
ovas, ovsena kaša, pahuljice, doručak, zob

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ovsena kaša kakvu mi danas poznajemo, nije ni približno ona koju treba da jedemo. Prerađene ovsene kaše nisu zdrave. Najzdravije je kupiti ceo ovas, samleti ga i od tog brašna napraviti kašu uz dodatke po izboru.

PROČITAJTE I:

 

Prava domaća, ovasena kaša je neverovatno hranljiva. Ova hrana od celog zrna može da pomogne pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana itd.

Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:

ovas, ovsena kaša, pahuljice, doručak, zob

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Podstiče rad creva

Vlakna koja se nalaze u ovsu pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbeđuje da hrana dođe do mesta gde treba da ide u određenom vremenskom periodu.

Neguje zdravlje srca

Istraživanja dokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u ovsu čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.

Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.

Reguliše šećer u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

PROČITAJTE I:

Surutka

printscreen