Salata
Profimedia
Salata

Profimedia

Foto: Profimedia

Gajenje matovilca (lat. Valerianella locusta) je dosta rasprostranjeno. Reč je o niskoj dvogodišnjoj biljci sitnog i nežnog izgleda. Matovilac je otporna, ali i hranljiva biljka. Iako je dvogodišnja biljka kratke vegetacije, najčešće se uzgaja kao jednogodišnja kultura.

Matovilac salata ima sočne zelene listove, orašast ukus, ali i puno važnih sastojaka za ljudsko zdravlje.

Salata

Profimedia

Foto: Profimedia

Matovilac je bogat vitaminom C – 100 grama sadrži 64 odsto dnevne potrebe za tim nutrijentom. Takođe, ova biljka je odličan antioksidans, čuva dobar vid jer sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate.

Najpopularniji je kao salata, ali se može pripremati kao i svo drugo povrće.

Posebno se preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.

Matovilac nije zahtevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvek imati svež izvor vitamina na dohvat ruke.

rukola

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako bi se omogućio bolji rast, ranija berba i bolja kvaliteta matovilca, gredice se mogu prekriti niskim tunelima, PE folijom ili agrotekstilom.

Zasade matovilca treba zaštititi od ptica i puževa, a posebnu treba obratiti na moguću pojavu plesni. Od bolesti se na matovilcu mogu pojaviti bela trulež i pepelnica.