Prodavnica povrće voće namirnice
Shutterstock
Prodavnica povrće voće namirnice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ćelije raka opstaju u kiseloj sredini, dok u alkanoj nemaju šanse da prežive, piše portal Econet.ru

PROČITAJTE JOŠ:

 

Modern tempo života i stalni pad kvaliteta (prirodnosti) hrane, za većinu ljudi znači znatno pomeranje ravnoteže kiselo - bazne sredine unutar tela. Vremenom telo se zakiseljava samo - to se zove starenje.

Prvi znak zakiseljavanja organizma je ubrzan i učestal umor, sve češće bolesti kao što su prehlade, hronične bolesti, grip itd...

Indeks kiselosti organizma zna veoma da varira i zavisi od raznih faktora, pa se prava slika može sagledati tek nakon nekoliko ponovljenih merenja. Ako je PH urina ispod 7, to je znak kiselog organizma, dok onaj iznad 7,5 PH vrednosti znači da je telo alkalno. Ukoliko vam urin pokazuje da vam je telo kiselo, to znači da ste pogodni infekcijama.

Jasno vam je da na stanje organizma hrana uveliko utiče. Ako vam organizam ima niske PH vrednosti, to znači da ste konzumirali mnogo proizvoda koji zakiseljuju organizam.

Naš stav je da se sve može jesti, ali umereno. Zdrava osoba bi trebalo da jede 50 posto alkalnih namirnica, a 50 kiselih namirnica, dok bolesna osoba treba da jede 80 posto alkalnih namirnica, a 20 posto kiselih.

Srećom, izbor je na nama! Svako od nas svoje telo može da dovede u savršen sklad samo jedući hranu koja će stvoriti idalne PH uslove.

Limun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ne zakiseljuju organizam sve "kisele" namirnice. Primer je limun koji je u stvari bazna namirnica, a meso, jaja, riba su kisele namirnice.

Ovo je spisak alkalnih nanirnica:

Sveže kajsije / sušene kajsije

Sveže jabuke/ sušene jabuke

Zrele banane/ suve banane

Grožđe/ sok od grožđa

Suve šljive / sveže šljive

Trešnje

Sok od limuna

Sok od pomorandže

Breskve

Lubenica

Dinja

Smokva/ Suva smokva

Ribizla

Brusnica

Jagode

Bobičasto voće

Kupus

Karfiol

Celer

Sveži krastavci

Zeleni maslačak/ listovi

Grašak

Svež paradajz

Sveža cvekla

Šargarepa

Pasulj

Ječam

Zob

Mleko

Crni i beli luk

Peršun