Vežba broj 2.
Alo!
Vežba 5.

Alo!

Vežba 5., Foto: Alo!

PROČITAJTE JOŠ:

Jedini rekvizit koji je potreban jeste palica (zamena može da bude pešir, kaiš, ...) i dobra volja. Neosporno je da ćete samo kroz par pokreta i nekoliko minuta povećati stabilnost i mobilnost zglobova, stabilnost trupa, snagu mišića celog tela, ali i gipkost, koordinaciju... Pored navedenih benefita, palica se koristi i u korektivne svrhe pri ispravljanju deformiteta kičmenog stuba.

Vežba broj 1.

Alo!

Vežba broj 1., Foto: Alo!

Vežba broj 1.

Početni položaj: raskoračni stav u širini ramena, ruke opružene u visini i širini ramena, palica u šakama. Savijajući ruke u zglobu lakta, povlačiti palicu ka ramenima i vraćati nazad u početni položaj. Pri ovom pokretu, važno je da mišići celog trupa (prednje i zadnje strane) budu aktivni kako ne bi došlo do pravljenja ravnotežnog položaja u predelu trbuha pri pokretima. Ponoviti 10-12x.

Vežba broj 2.

Alo!

Vežba broj 2., Foto: Alo!

Vežba broj 2.

Početni položaj: raskoračni stav u širini kukova, leva ruka savijena u laktu iza leđa u visini grudi, desna ruka savijena u laktu napred i na gore šakom iznad glave, palica u šakama. Laganim povlačenjem palice desnom rukom na gore, radi se rastezanje, pa se vraća u početni položaj. Ponoviti 8-10x, pa isto to na drugu stranu.

Vežba 3.

Alo!

Vežba 3., Foto: Alo!

Vežba broj 3.

Početni položaj: raskoračni stav u širini ramena, zaručiti (ruke iza leđa) obema nešto šire od širine ramena, palica u šakama se drži pothvatom. Laganim pokretom na gore pravih ruku i ne savijajući trup napred, izvući što više, pa vratiti u početni položaj. Vežbu ponoviti 10-12x.

Vežba 4.

Alo!

Vežba 4., Foto: Alo!

Vežba broj 4.

Početni položaj: iskorak klečeći leva napred, desna pozadi, rotacija trupom na desno, ruke savijene u laktovima, palica u šakama na ramenima. Pokretom palice na gore izvesti pokret i vratiti u početni položaj. Vežbu uraditi 10x, pa isto to na drugu stranu.

Vežba 5.

Alo!

Vežba 5., Foto: Alo!

Vežba broj 5.

Početni položaj: ležeći položaj na stomaku, licem na dole, zaručiti obema, palica se drži pothvatom u širini ramena. Aktivacijom mišića celog tela i povlačenjem ruku sa palicom na gore podići od podloge gornji i donji deo tela, zadržati 2-3s, pa vratiti u početni položaj. Vežbu ponoviti 10x.

Autor: Slađana rakić, trener u ".Fizio timu"