Leukemija, rak krvi, bolest, žena
Shutterstock
Leukemija, rak krvi, bolest, žena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s gojaznošću, ovih 6 tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji kod mlađe populacije stanovništva:

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Kolorektalni karcinom (rak debelog creva)
- Rak endometrijuma
- Rak žučne kese
- Rak bubrega
- Rak gušterače
- Multipli mijelom (rak krvi ili rak plazma ćelija)

Kod osoba u dobi od 25 do 29 godina zabležen je najveći porast raka bubrega, s prosečnim godišnjim porastom od 6,23 posto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabeležen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 posto.

U mlađoj odrasloj populaciji primećen je i porast dve vrste karcinoma koji nisu povezani s gojaznošću:

- Gastrointestinalni tumori

- Leukemija

Što uzrokuje ovoliki porast?

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomerna telesna težina bila glavni uzrok do 60 posto svih karcinoma endometrijuma, 36 posto karcinoma žučne kese, 33 posto karcinoma bubrega, 17 posto karcinoma gušterače i 11 posto karcinoma plazma ćelija koji su se dogodili 2014. godine.

 

Trebate li se zabrinuti?

Premda ne možemo spriječiti sve vrste raka, preventivna skrb može pomoći. Glavni poticaj ovog istraživanja može biti da posvetite dodatnu pažnju svome zdravlju i tjelesnoj težini, jer je kod raka povezanog s pretilošću uočen najveći porast.

Već ste to čuli, ali vrijedi ponoviti: održavanje zdrave tjelesne težine, konzumiranje zdrave prehrane i redovita tjelovježba važni su čimbenici u sprečavanju raka – bez obzira na godine.

Autori istraživanja ohrabruju liječnike da nastave pratiti težinu svojih pacijenata i savjetuju ih o zdravstvenim rizicima pretilosti uz promicanje tjelesne aktivnosti i promjena prehrane.

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija