Hamburger Pomfrit Fast fud Brza hrana
Shutterstock
Fast fud Brza hrana Hamburger

Profimedia

Foto: Profimedia

Predstavljamo vam namirnice koje mogu da izazovu rak.

PROČITAJTE VIŠE:

 

U mnogim slučajevima, postoje velike šanse za izlečenje, ukoliko se rak otkrije na vreme i leči se adekvatno. Svetska zdravstvena organizacija kaže da se između 30 i 50 odsto slučajeva obolevanja od raka može izbeći, ako se izbegavaju faktori rizika i preduzmu se mere prevencije.

Evo šta svako može da uradi kako bi se zaštitio od opake bolesti.

Gotova hrana

Neće vam ništa biti ako ponekad jedete gotovu hranu, ali ne bi trebalo stalno tako da se hranite jer ove namirnice sadrže malo antioksidanata. Sa druge strane, antioksidanti se nalaze u svežem voću i povrću, a pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, smanjuju i oksidativni stres i sprečavaju oštećenja ćelija.

Hrana spremljena na već korišćenom ulju

Namirnice spremljene na iznova korišćenom ili podgrevanom ulju bogate su slobodnim radikalima, i trebalo bi to potpuno da eliminišete iz svoje ishrane. Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres koji nanosi štetu na ćelijskom i molekularnom nivou.

Meso, mesara, prodavnica, junetina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crveno meso

Brojne studije su potvrdile da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od raka. Hem gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu proizvodi komponente koje oštećuju ćelije i uzrokuju rak. Takođe, obrađeno meso sadrži nitrate koji se takođe povezuju sa nekim vrstama raka.


Loši ugljeni hidrati

Kisela pH 

Na kraju, jasno je da pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, ali i zdrav životni stil koji podrazumeva nekonzumiranje alkohola i cigareta, smanjuju rizik od raka. Važno je i da naučite kako da se izborite sa stresom, ali i da redovno idete na preventivne preglede.