POSLEDICE MOGU BITI FATALNE! Ove namirnice nikad ne smete podgrevati!

Treba da znate da ne smete svu hranu da čuvate u frižideru, jer može postati toksična!

hrana
Foto: Guliver/Getty images plus

Pirinač

Podgrejani pirinač vas lako može otrovati! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, skuvani pirinač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, bezbedan je za upotrebu ako ga odmah podgrejete i pojedete.

PODGREVATE LI "ZABRANJENU" HRANU?

Ukupan broj glasova: 31

  • Ne, nikako!: 39% (12)
  • Ignorišem opasnost!: 29% (9)
  • Ne, bacam hranu, pa šta bude!: 32% (10)

Krompir

Ako kuvani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga pojedete, možete ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.

Luk, celer i cvekla
Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrevate, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrevate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrejete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

Jaja
Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smeli da podgrevate. Kako su bogata proteinima, podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Piletina
Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrevate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuvate, odnosno, da je grejete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

Mikrotalasna, rerna, podgrevanje, hrana, ručak, kuhinja
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lešnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

Pečurke
Proteini u pečurkama menjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrevaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suvom i hladnom mestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.

Više vesti o sličnim temama saznajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi