Frižider
shutterstock
Frižider

shutterstock

Foto: shutterstock

Iako većina ljudi ima običaj gotovo sve što kupi u prodavnici (a jestivo je) držati u frižideru i to najčešće kako bi produžili rok trajanja, neke bi namirnice bilo bolje držati što dalje od njega.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Paprike

Temperatura u hladnjaku je preniska za paprike te se tako ometa njihovo dozrevanje, što na kraju rezultira lošijim ukusom.

Banane

Ipak, za ovo voće pravilo o (ne)držanju u frižideru zavisi isključivo o tome u kojem su stepenu zrelosti banane. Ako su zrele, slobodno ih stavite u frižider u jer ćete tako očuvati njihovu svežinu. Ali ako još uvek nisu dovoljne zrele, radije ih držite u posudi na stolu. U suprotnome, možda nikad ne postanu dovoljno zrele.

Krompir

Skladištenjem krompira u frižider on gubi skrob te dobiva slatkast ukus. Bez obzira na način na koji ga planirate pripremati, moglo bi se dogoditi da vam ukus nikako ne odgovara.

Luk

Slična je priča kao i s paprikama. Stajanjem u frižideru luk postaje staklast, a na njegovoj površini mogli biste ugledati i buđ. Ako u frižider spremite isečen luk, on će se osušiti. Osim toga, sva bi vam hrana mogla poprimiti miris luka.

Luk

Profimedia

Foto: Profimedia

Beli luk

Iako beli luk može jako dugo izgledati sveže, ako ga čuvate u frižideru puno će brže postati buđav i osušen, a to biste mogli shvatiti tek kada krenete da ga sečete kako biste ga dodali u svoje omiljeno jelo.

Avokado

Baš kao i kod banana, frižider bi mogao prekinuti sazrevanje avokada. A znate koliko je teško pronaći avokado koji nije pretvrd, a opet je dovoljno zreo za jelo…

Hleb

Stavljanjem hleba u frižider, umesto da ga što duže očuvate svežim, učinićete potpuno suprotno. Zbog kristalizacije skroba, vaš hleb će postati tvrd i ustajao, a i buđ bi se mogla nastaniti na njemu.