Mast, hleb
Profimedia
Mast, hleb

Profimedia

Foto: Profimedia

Postoje mitovi da neke namirnice ne treba često jesti, a poznati nutricionista Monika Reinagel odlučila je da razbije opšteprihvaćene mitove o ishrani.

PROČITAJTE JOŠ:

Komad mesa

Crveno meso prati loša reputacija da loše utiče na zdravlje,dok Reinagel pobija to verovanje.

Govedina i svinjetina su bogate nutritivnim vrednostima, te se smatraju dobrim za zdravlje srca. Bogati su proteinima, gvožđem, vitaminom B, cinkom i ostalim nutrijentima, a sadrže i mononezasićene masne kiseline, poput onih koje ima maslinovo ulje u sebi.

Meso

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Krompir

Spada u skrobnu namirnicu i pun vitamina i minerala koji su dobri za zdravlje. Ako smanjujete količinu soli treba da povećate unos kalijum a to ćete uraditi upravo konzumiranje krompira.

Krompir, povrće, ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svinjska mast

Poznato je da svinjska mast leči veliki broj oboljenja. Odlična je za pluća, leči kašalj, bronhitis, a pokazala se dobra i u lečenju ginekoloških problema.

Bogata je holesterolom, ali je on osnova za formiranje vitamina D, ključnog za apsorbciju kalcijuma koji čuva kosti. Ima 33% manje zasićenih masti od maslaca i tri puta veći odeo 3 omega masnih kiselina. Odličan je izbor i vitamina B.

Svinjska mast

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Kafa

Domaća kafa se pokazala efikasnom kada je reč o povećanju dobrog holesterola u telu i smanjenja upala.

Ne samo da je ukusna, već kafa je puna antioksidanata koji su odgovorni za zdravlje srca, a antioksidans u kafi sa najvećom oksidativnom moći je hlorogenska kiselina. Zato je nemojte izbegavati, ali bitno je i da ne preterujete.

Kafa

Shutterstock

Foto: Shutterstock