Kolinda Grabar
Profimedia
Kolinda Grabar

Profimedia

Foto: Profimedia

Zovem jednom, ništa. Zauzeto. Drugi put, treći… Pomama za najefikasnijom dijetom, kako je zovu, očito je stvarna. Tek iz petog pokušaja i 15 minuta ustrajnih pokušaja uspostavlja se poziv.

– International Health, izvolite – kaže mi ljubazno ženski glas.

– Treba mi informacija o onoj liposukcijskoj dijeti na kojoj je bila predsednica Hrvatske Kolinda i druge zvezde. Moram pod hitno do kraja godine da smršam – objašnjavam dok se predstavljam kao obična devojka koja brzo mora da izgubi kiograme.

PROČITAJTE I:

 

– Želela bih da za mesec dana smršam barem 15 kg, je li to moguće? – objašnjavam.

– Koliko sada imate kilograma i koliko ste visoki? – upita me.

– Imam 85 kg i mislim da sam visoka oko 175 cm – odgovaram.

– Vi biste do roka koji ste naveli mogli da izgubite pet do osam kilograma – brzo mi odgovara.

– Samo? Pa imam venčanje za Novu godinu, volela bih da imam barem 70 kg. Pa kako ću, zaboga, izgledati u venčanici? Imate li neki rigorozniji tretman? – raspitujem se.

– Ne! To je nemoguće! za 14 dana možete izgubiti do deset posto početne telesne mase, što je pet do osam kilograma – kaže mi strogo.

– Gde mogu da nabavim vaše suplemente? Raspitala sam se već u apotekama pa su mi rekli da ih oni ne prodaju – pitam.

– Da, jer je neinvazivna liposukcija zaštićeni brend koji predstavlja dijetoterapijski tretman za mršavljenje uz pomoć prirodnih suplemenata baziranih na aminokiselinama i biljnim vlaknima pa se suplementi mogu nabaviti samo u našoj zagrebačkoj prodavnici gde možete zakazati i konsultacije kod nutricioniste – kaže mi.

PREPORUČUJEMO:

 

– A koliko će me koštati?

– 1380 kn. (21.947 dinara)

– Toliko? Pa za šta? – pitam.

– To vam je za 28 dana, koliko i traje protokol mršavljenja, koji se sprovodi u dve faze. Prvih 14 dana prati se protokol ishrane po mediteranskom principu uz pomoćna sredstva za mršavljenje koji se uzimaju tri puta dnevno uz jedan obrok, koji uključuje meso ili ribu i povrće. Sledećih 14 dana traje proces stabilizacije kilaže – kaže mi.

– Čekajte, čekajte… Samo jedan obrok? Pa kako to nije izgladnjivanje? – pitam u neverici.

– Ne osećate glad jer aminokiseline i biljna vlakna aktiviraju masti i tako se gubi na težini – kaže.

– Pa ako je to sve na prirodnoj bazi, zar ne mogu isti efekt postići i s bilo kojim drugim biljnim suplementima i čajevima?

"Ne, ne možete jer samo naši proizvodi aktiviraju masti kako biste izgubili na težini", nervozno mi ponavlja sagovornica.

Kolinda Grabar Kitarović

EPA/David Fernandez

Foto: EPA/David Fernandez

Ona je radnica International Healtha i razgovaramo o trenutno najpopularnijoj dijeti u Hrvatskoj, čiji je autor Kenan Mandra iz BiH, koji ju je patentirao nakon što se i sam, kako navodi, uverio u njenu delotvornost. Reč je o dijeti uz čiju je pomoć smršala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Mandrinog režima su se pridržavali i pevač Pero Galić, Halid Bešlić, Željko Samardžić, TV voditelji Ljiljana Vinković, Suzana Mančić i Dalibor Petko, komičar Zlatan Zuhrić – Zuhra…

Ishrana se bazira na povrću i mesu, a zabranjeni su šećer, ugljeni hidrati i alkohol. Iako na prvi pogled izgleda uravnoteženo, nutricionisti upozoravaju da je reč o izrazito nezdravom režimu ishrane: osim što su iz dijete u potpunosti izbačeni ugljeni hidrati, ona se zasniva na samo jednom obroku dnevno, dok se svi ostali zamenjuju suplementima u prašku i kapsulama. Istie bi naravno trebalo kupiti kod spomenutog autora dijete, i to za pozamašan iznos.

- Ni jedan školovani nutricionista sigurno neće zagovarati nijednu dijetu koja je ekstremna i nudi kratkoročna rešenja za kratko vreme. Studije kažu da se tada kilogrami vrlo brzo vraćaju - navodi nutricionistica Vesna Bosanac.

Šta više, dodaje Bosanac, mnogi vrate i više nego što su izgubili. Kod rigoroznih dijeta koje značajno ograničavaju unos energije, kao što je slučaj kod tzv. liposukcijske ishrane, metabolizam se uspori jer je organizam primoran da štedi energiju dobijenu hranom.

"Nakon loše osmišljene dijete, ljudi se vraćaju starim navikama. Čovek tada jede više nego tokom dijete, a metabolizam ostaje još neko vreme usporen pa se i energija koju čovjek unosi putem hrane racionalno troši. Višak se opet skladišti u obliku masnog tkiva, što sve zajedno u na kraju rezultira debljanjem. Ta prehrana jednostavno ne nudi dugoročna rešenja; rešenja za život", navodi nutricionistkinja.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković

EPA/Antonio Bat

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, Foto: EPA/Antonio Bat

O tome svedoče i brojni komentari na forumima koji se bave ženskim temama, gde je mnogo žena koje su sprovele tu dijetu i koje kažu da su imale ozbiljne nuspojave usled dijete: “Držala sam dijetu jedanaest dana i posle toga mi uopšte nije bilo dobro, imala sam jake vrtoglavice i malaksalost”; “Konstantno sam bila gladna, nisam imala snage”; “izgladnjivala sam se po ceo dan, imala sam vrtoglavice i neprijatan osećaj u celom telu, malaksalost, nisam mogla da vozim auto”

Još jedan sporni moment u liposukcijskoj dijeti jeste taj što ona ne sadrži samo preporuke o prehrambenom režimu, nego nužno uključuje i dodatke ishrani kompanije Health International, koji su sastavljeni od aminokiselina i, kako kaže autor dijete, nezamenjivi su bilo kakvim alternativnim dodacima ishrani te ih svako ko se na dijetu plaća. Kompletan plan ishrane i dodaci ishrani u kapsulama i prašku koštaju 1380 kuna (oko 22.000 dinara), što celu priču za Kenana Mandru čini odličnom poslovnim modelom. I on sam kaže kako stoji iza komercijalnog proizvoda, ali tvrdi da je njegova ideja originalna i efikasna, stoga je i termin liposukcijska ishrana zaštitio kao brend.

O svemu tome razgovarali smo i sa samim Kenanom Mandrom, autorom kontroverzne dijete, rođenim Sarajlijom koji je deset godina radio kao menadžer u farmaceutskoj industriji. Iako mnogi sumnjaju u njegovu stručnost, potvrdio nam je da je završio komunikologiju, a nakon što je spoznao efikasnost liposukcijske ishranena svojoj koži i odlučio da se bavi time, upisao je naknadno fakultet u Italiji odakle, tvrdi, ima magistarsku diplomu savetnika za nutricionizam i dijetetiku, a trenutno završava i magistarske studije farmacije.

Kolinda Grabar Kitarović

AP

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP

- Hrvatski nutricionisti veruju da ako nisi završio PMF, nisi ni nutricionista. Degutantno mi je uopšte da se pravdam, ali reći ću vam da je International Health Hrvatska kompanija i da su proizvodi registrovani u Ministarstvu zdravlja i proizvode se po najvišim standardima u EU, tj. u Nemačkoj - rekao je Kenan Mandra i istakao da ni nakon niza negativnih stručnih kritika u domaćim medijima ne postoji netrpeljivost između njega i kolega.

- Svi nutricionisti imaju svoje dijete koje zagovaraju, stoga me ne čudi da me prozivaju. Nikada ne bih komentarisao njihov rad, a moj se komentariše iako sam siguran da 99 posto njih uopšte ne zna što je to liposukcijska dijetoterapija. Samo pratim svetske trendove, stoga je svaki komentar protiv moje prakse ujedno i protiv Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) jer je ona u skladu s njihovim standardima - navodi Kenan.

U specijalizovanim prodavnicama i na veb šopovima koji prodaju dodatke ishrani za 1.500 dinara moguće je kupiti pakovanje od 200 tableta koje osiguravaju cao komplet aminokiselina koje su takođe proizvedene na prirodnoj bazi, odnosno dobijene od najkvalitetnijeg proteina mlečne surutke.

– Ne poznajem ni jednu dijetu koja bi imala ovako brze rezultate. Liposukcijska ishrana je više od dijete. Telo dobija manje kalorija pa ih manje i troši jer se prilagođava. To doživljava kao krizu i tada aktivira mere štednje i nakon završetka striktnog načina ishrane, telo se trudi da se vrati na staro stanje i napravi nove zalihe za drugo krizno stanje. Stoga dijete uzrokuju osećaj gladi i imaju jo-jo efekat. Suplementi su neophodni, kako bi prisilili telo da se hrani sopstvenim masnim rezervama i da ne stvara nove zalihe – zaključuje autor kontroverzne dijete.

Doktor Nestorović o putovanjima : "Roditelji se pripremaju za odlazak na more kao za ekspediciju na Severni pol!"

AUTOR: Vesti/M.M. DATUM I VREME: 08.08.2019. 09:18 Danas izgleda, tako treba. Dr Branimir Nestorović, Foto: Screenshoot youtube/Vodič za roditelje Profesor Branimir Nestorović, pedijatar u Univerzitetskoj bolnici Tiršova, alergolog i pulmolog, izjavio je za TV N1 da roditelji ne treba da se plaše odlaska na godišnji odmor sa decom.

 

BONUS VIDEO:

Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!