Grlo Prehlada Štitna žlezda
Shutterstock

 

Foto: Shutterstock

04.05.2019. naš portal objavio je tekst sa naslovom "Ovaj lek za štitnu žlezdu svi imamo u kući, a toga nismo ni svesni!", što je netačna tvrdnja stoga ispravljamo tekst i izvinjavamo se čitaocima.

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba ova informacija nije tačna. Kako navodi Raskrinkavanje.ba, podseća se da se hipotireoza dijagnostikuje krvnim testovima, ​​ultrazvukom ili skeniranjem pomoću radioaktivnog joda za testiranje funkcije štitne žlezde, navedeno je u članku Healthlinea iz jula 2017. godine. Kako bi dijagnostikovao stanje, lekar može uraditi krvne pretrage za merenje nivoa hormona koji stimuliše rad štitne žlezde(engl. thyroid stimulating hormone, TSH) i hormona štitne žlezde. Visok nivo TSH-a i nizak nivo tiroksina mogu značiti da je štitna žlezda nedovoljno aktivna. Ovi nivoi mogu ukazivati ​​na to da žlezda hipofiza oslobađa više TSH-a kako bi pokušala da stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi svoje hormone.

Google pretraga ne daje rezultate koji bi utvrdili da postoji medicinsko utemeljenje da napitak od brusnice, đumbira, cimeta, muškatnog oraščića, narandžinog i limunovog soka leči hipotireozu ili druge bolesti štitne žlezde.

Za neke od navedenih sastojaka postoje određene studije i članci koji potvrđuju da unos spomenutih namirnica može pomoći u boljem funckionisanju štitnjače. Međutim, ne postoje dokazi da će konzumacija ili izbegavanje određenih namirnica pomoći da štitna žlezda kod ljudi s usporenim radom štitnjače bolje da funckioniše.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima na netačnim informacijama.