lekovito bilje
printscreen/facebook
lekovito bilje

printscreen/facebook

Foto: printscreen/facebook

Čuvena ruska travarka Elena Feodorova Zitseva sa samouverenošću tvrdi da nas korovi mogu spasiti od svih poznatih bolesti. Ona se kune u ove tri biljke: čičak, pirevinu i maslačak. 

Čičak leči tumor jetre kao i cirozu jetre. Pomaže u smanjenju holesterola, leči bubrege, izbacuje kamen iz bubrega i žuči.

Koren čička sprečava grip i normalizuje temperaturu. Čaj od korena čička i cveta lipe uspešno leči prehladu i grip. Od suvog i mlevenog korena čička može da se peče hleb i kuva kaša, a od lišća da se napravi ukusna čorbica ili salata.

Kafa koju svi pijemo je otrov. Kafa treba da se pravi od suvog korena čička, maslačka i pirevine.

lekovito bilje

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Elena Feodorova Zitseva savetuje da se korenje ovog korova vadi u rano proleće, ali može i u jesen. Da se prirodno suši, zatim melje i koristi za kuvanje kaša, kafe i pravljenje hleba.

Kako kuvati čaj od korenja ovog korova?

Elena preporučuje da uzmete supenu kašiku suvog i mlevenog korena čička i potopite je u 400 ml ključale vode. Pustite da čaj vri 10 minuta a zatim ga sklanjate sa ringle. Ostavite čaj da odstoji dva sata i pijete po pola šoljice tri puta dnevno, pre svakog obroka.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi