Cimet začin
Shutterstock

Broj novozareženih korona virusom raste iz dana u dan, a još uvek nismo izašli iz "zone opasnosti" kada je reč o respiratornim infekcijama i prehladama, zbog čega je još uvek jako važno da imamo snažan imunitet.

Da bismo ga ojačali, neophodno je da pojačamo unos vitamina C i D, a pomažu i tradicionalno "dobre" namirnice koje osnažuju organizam. Pored belog luka, kiselog kupusa, meda, kefira i drugih, postoje i neke koje možete samo da dodate jelima i podignete odbranu organizma!

Limun, ulje, kora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kora citrusa

Kora limuna ili pomorandže takođe mogu ojačati imuni sistem. Bogate su esencijalnim uljima i biološki aktivnim supstancama koje štite od štetnih efekata patogena i virusa. Zato je vrlo dobro da ih "imamo pri ruci". Možete ih dodati jelima, a efektne su i ako ih samo udišete.

Crni biber

Nedavno su istraživanja pokazala da crni biber sadrži biološki aktivnu supstancu piperin, koja navodno ima antivirusno dejstvo protiv čak i snažnijih infekcija. Ipak, treba napomenuti da se za sada samo radi o pretpostavci koja zahteva dalja istraživanja i potvrde. Biber, kao i drugi začini, prvenstveno služi da poboljša ukus hrane, ali se ne preporučuje osobama sa problemima gastrointestinalnog trakta.

U jednom treba biti oprezan kod bibera - osobe koje su gojazne a nameravaju da oslabe, trebalo bi da ga izbegavaju jer podstiče apetit.

Biber

Profimedia

Karanfilić

Ovaj začin je bogat fitoncidima. Sadrži esencijalno ulje, koje takođe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Karanfilić se može dodati kafi, crnim i biljnim čajevima i drugim toplim napicima. Osim što će poboljšati ukus, pomoći će i u zaštiti od prehlade.