JEDITE JE DO MILE VOLJE! Ova namirnica TOPI KILOGRAME kao od šale! Ima samo 17 kalorija i pravi je izvor zdravlja!

Tikvice se svrstavaju u porodicu bundeva, potiču iz Meksika, a već 10.000 godina konzumiraju se u ishrani.

Povrće, pijaca, kupovina, market
Foto: Shutterstock

Poznavaoci ove namirnice kažu da najbolji ukus imaju one tikvice koje su dugačke do 15 cm. Osim plodova jestivi su i cvetovi, a interesantno je da se oni, takođe, jedu pohovani.

 

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

NAJBOLJI DOMAĆI RECEPT Domaći sladoled bez jaja, uživajte u punom ukusu mleka, voća i čokolade!

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

 

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe, sadrži znatne količine vitamina C.

GREŠKA U GENIMA, STRES, LOŠA SREĆA, ALI TO NIJE SVE! Naučnici otkrili zašto neki ljudi OBOLJEVAJU OD RAKA, a drugi ne!

Tikvice blagotvorno deluju i na probavni sistem. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama creva od spojeva, koji su potencijalni kancerogeni.

Tikvice
Foto: shutterstock

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi