Povrće, pijaca, kupovina, market
Shutterstock
Povrće, pijaca, kupovina, market

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poznavaoci ove namirnice kažu da najbolji ukus imaju one tikvice koje su dugačke do 15 cm. Osim plodova jestivi su i cvetovi, a interesantno je da se oni, takođe, jedu pohovani.

PROČITAJTE I:

Šejk, smuti, napitak, recept

Shutterstock, ilustracija

 

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

PREPORUČUJEMO:

 

 

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe, sadrži znatne količine vitamina C.

Tikvice blagotvorno deluju i na probavni sistem. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama creva od spojeva, koji su potencijalni kancerogeni.

Tikvice

shutterstock

Foto: shutterstock