doktor, Seferović
printscreen/RTS
doktor, Seferović

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Srčani problemi godišnje odnesu dovoljno života da se ispuni jedan mali grad u Srbiji, upozorio je on.

Kako prepoznati prve simptome?

"Problem je što su simptomi opšti, malaksalost, gušenje, umor, to su sve signali i mnogih drugih bolesti. Zbog toga bolesnici zanemare svoj problem, lek za to je da se jave lekaru koji će jasno i nedvosmisleno isključiti ili postaviti dijagnozu. Klinički pregled, razgovor i ultrazvuk će dati grubu sliku da li je reč o srčanoj slabosti. Ultrazvuk može i u Domu zdravlja da se uradi, nije potrebna vrhunska ustanova", rekao je on.

Čak jedna od pet osoba preko 40 godina ima srčanu slabost, postoje li genetske predispozicije ili način života koji podiže rizik?

doktor ristić

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Takođe, kao važan parametar zdravlja srca navodi masnoću u krvi, zbog čega kao jedan od načina da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti navodi bolju kontrolu masnoća u krvi.

"LDL holesterol ispod 2,4 mmol/l u opštoj populaciji, a ispod 1,8 mmol/l kod osoba sa visokim kardiovaskularnim rizikom i ispod 1,4 mmol/l kod osoba sa vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom i onih koji su već srčani bolesnici", pojašnjava kardiolog.

Kao treći važan korak koji možete da preduzmete kako biste poboljšali zdravlje srca, dr Ristić navodi adekvatnu kontrolu šećera u krvi.

Pošto je poznato da su gojaznost, izostanak fizičke aktivnosti i pušenje ozbiljni faktori rizika za srčane bolesti, dr Ristić kaže da je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite da te štetne navike korigujete.

"Redovni odlasci na preventivne preglede za muškarce od 40. godine starosti, a za žene od 45. godine", dodaje dr Ristić, takođe su način da se poboljša zdravlje srca.