Japan
AP
Japan

AP

Foto: AP

Živeti dugo i biti srećan, okružen onima koje volimo i koji vole nas, želja je većini ljudi. I zaista, ima li šta lepše? Ipak, na to koliko ćemo dugo živeti utiču brojni faktori, genetika, ishrana, ali i druge stvari.Japanci spadaju, sa razlogom, u najdugovečnije ljude na svetu, pa je razumljivo zašto mnogi žele da znaju koja je njihova tajna.

Tradicionalna japanska ishrana je uravnotežena i zdrava

Suši

Printscreen Twitter

Foto: Printscreen Twitter

Porodica je bitna

Japanci provode mnogo vremena sa porodicom. To im je izuzetno važno.Briga o starijim članovima porodice i pomoć oko kuće još uvek su deo tradicije. U Japanu i danas postoje višegeneracijske porodice, što može biti dobar podsticaj za starije članove porodice da očuvaju psihološko zdravlje, jer mogu uživati u vremenu sa svojom porodicom.

DA LI USVOJITI NEKO OD OVIH PRAVILA?

 

Ikigai: Imati razlog za buđenje baš svaki dan

Ikigai bukvalno znači “razlog postojanja”. Dakle, poenta je da nađete svoju svrhu postojanja. Ovaj koncept nastao je u Japanu i godinama stiče sve veću popularnost u celom svetu.Japanski psiholog Mičiko Kumano opisuje ikigai kao posvećivanje stvarima u kojima uživamo i dajemo nam osećaj postignuća i ispunjenosti. Istraživači sa Univerziteta Tohoku otkrili su da ljudi koji poznaju i bave se ikigaijem mogu imati manji rizik od srčanih bolesti, pored dugog života.

Čistoća je pola zdravlja

Tuš Tuširanje Kupanje Kupatilo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Metoda “hara hachi bu” protiv prejedanja

Hara Hači bu, deo je Konfučijeve filozofije, koja uči da treba prestati jesti kad ste zadovoljili otprilike 80 posto potreba. Autori te teorije sugerišu da se ograničavanjem kalorija koje unosimo u organizam može produžiti životni vek.

Aktivna šetnja i kretanje

Pored zdrave ishrane, bitna je i aktivnost. Mnogi Japanci, a posebno stariji ljudi, često pešače, voze bicikl. Kao prevozno sredstvo češće biraju voz umesto automobila, koji nisu preterano popularni u Japanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Nads

15.09.2020 22:19

A kada oni to stignu da provide vreme sa porodicom, kada se zna koliko Japanci rade?