Šećer, žuti šećer, zaslađivači
Shutterstock
Šećer u kocki

Shutterstock

Šećer, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

Istraživači su poredili težinu, nivo šećera u krvi, zdravlje zuna kao i opšte zdravstveno stanje (rizik od raka, kardiovaskularnih i bolesti bubrega, mentalno zdravlje) kod odraslih osoba i dece bez hroničnih oboljenja, od kojih je jedna grupa koristila šećer, a druga veštačke zaslađivače.

Ispostavilo se da ne postoji statistički značajna razlika u zdravstvenom stanju između dve posmatrane grupe, kao ni u indeksu telesne mase ispitanika.

Šećer, žuti šećer, zaslađivači

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Nisu utvrđeni nikakvi pozitivni efekti po zdravlje kod oosba koje su koristile veštačke zaslađivače, a potencijalni štetni efekti dugoročne upotrebe nisu isključeni", izjavio je dr Jorg Merpol sa Univerziteta u Frajburgu, u Nemačkoj, koji je vodio ovu studiju.

Koliko dodatog šećera je "dozvoljeno" u toku dana?

Odrasle osobe ne bi trebalo da unesu više od 30 grama dodatog šećera dnevno (oko sedam kocki), deca stara između sedam i deset godine ne bi trebalo da unose više od 24 grama dodatog šećera dnevno (šest kocki).

Deca mlađa od šest godina ne bi smela da konzumiraju više od 19 grama dodatog šećera, a deca mlađa od četiri godine ne bi uopšte trebalo da unose dodate šećere, ni u formi slatkiša ni u vidu kupovnih sokova.