Bolovi želudac stomak mučnina
Profimedia
Stomak, bol, devojka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nana takođe opušta područje visoke napetosti između jednjaka i želuca, pa može da uzrokuje kiselinu kod nekih ljudi. U slučaju da često patite od kiseline, čaj od kamilice ili neki sličan umirujući biljni čaj trebao bi da vam pomogne. Izbegavajte žvakaće gume bez šećera jer dodati zaslađivači u njima mogu da uzrokuju gasove, nadutost i podrigivanje.

PROČITAJTE I:

 

Tost i džem će telu pružiti neophodan šećer i ostale hranljive materije.

Tost Dvopek

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jogurt - najobičniji nezaslađeni jogurt dobar je u slučaju grčeva i gasova u želucu, ali njegovi probiotici pomažu i kod dijareje od antibiotika. To je zato što jogurtom u organizam unosimo zdrave želudačne bakterije koje takođe smanjuju bol u tom području.

Jogurt

shutterstock

Foto: shutterstock

Jabukovo sirće - može da reši probavne tegobe u slučaju da su nastale zbog nedostatka kiseline u želucu, a kako je dosta jak, dovoljno je da pomešate supenu kašiku ili dve s toplom vodom i dodate malo meda. Jabukovo sirće takođe sadrži vitamine B i C.

Pirinač se lako probavlja i pojačava upijanje tečnosti.

Jabukovo sirće

shutterstock

Foto: shutterstock

Pirinač - je namirnica koja se lako probavlja, a pojačava upijanje tečnosti. Pirinač, u slučaju dijareje, može da vrati stolicu u normalno stanje, a pomaže i s neugodnim osećajem u želucu zahvaljujući skrobu koji se hvata na sluznicu želuca.

PREPORUČUJEMO:

 

Đumbir - može da pomogne u slučaju povraćanja ili mučnine. Pomešajte kriške đumbira s kipućom vodom i ostavite da se natapaju nekoliko minuta. Naravno, možete i jednostavno kupiti čaj od đumbira.

Sok od aloe - Aloe Vera je biljka koja služi za ublažavanje opekotina, ali dobra je i za kiselinu i druge želudačne tegobe. Sok od Aloe Vere izbaciće i otrove iz tela, ali vodite računa da može delovati i kao laksativ, zavisno od količine koju popijete.

Aloa vera

profimedia

Foto: profimedia

Banane normalizuju stolicu u slučaju dijareje.


Banane - ovo voće je dobro za nemiran želudac i normalizovanje stolice u slučaju dijareje. Banane takođe sadrže kalijum, što je vrlo korisno ako niste neko vreme mogli da jedete zbog bolesti.

Komorač - ima veliku koncentraciju antioksidansa, a odlično deluje kad vas muče gasovi i takođe izbacuje otrove iz organizma. Jednostavno pojedite pola kašičice semenki komorača ili grickajte sveži komorač kada patite od nadutosti.

Tost - gotovo da nema smisla spominjati tost jer to već svi znaju, ali ipak ćemo ga dodati na listu. Tost je odličan kad imate problema sa želucem. Namažite ga s malo džema ili pekmeza i takav obrok neće uznemiriti želudac, a pružiće telu neophodan šećer i ostale hranjive materije.

Nedeljni ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Poznati poslastičar otkriva tajnu recepta za najbolju krempitu!