Kuvanje zdrava ishrana
Shutterstock
Povrće, pijaca, kupovina, market

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Iako za većinu povrća važi pravilo da se što manje termički obrađuje, postoji nekoliko izuzetaka.

Brojna naučna istraživanja pokazala su da ishrana bazirana na velikom unosu povrća smanjuje verovatnoću razvijanja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Neke vrsta povrća zdravije je jesti presne, a druge tek pošto se termički obrade.

PROČITAJTE I:

 

PARADAJZ, ŠARGAREPU, KUPUS JEDITE KUVANE

Paradajz važi za jednu od omiljenih biljaka u ishrani. Za pigment likopen, koji mu daje karakterističnu crvenu boju, dokazano je da pruža zaštitu od određenih tipova raka, posebno na prostati i srčanih oboljenja.

Zanimljivo je da termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje. Kao i svež, paradajz u konzervi ili blago termički obrađen u kuhinji daje telu dosta beta-karotena, vitamina Ce, antioksidanasa i vlakana.

Paradajz sos

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Što se šargarepe tiče, istraživanja su pokazala da kuvanje povećava nivo beta-karotena u njima, koji telo kasnije pretvara u vitamin A.

Vitamin A je ključan za funkcionisanje mnogih telesnih sistema, od metabolizma gvožđa, regulisanja vida do zdravlja kože i jačanja imuniteta.

Kupus

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kupus je omiljeni sastojak salata i zelenih priloga obroku. Mnogi ljudi bacaju spoljne listove, ali je to greška – puni su vitamina C, a imaju i narandžasti pigment beta-karoten i žuti karotenoid, lutein, koji se vezuje za ublažavanje makularne degeneracije.

Osim toga, središnji listovi imaju velike količine vitamina C i B, kalcijuma, folne kiseline i dosta vlakana.

Nutricionisti savetuju da će telo apsorbovati najviše korisnih materija ako se kupus termički obradi.

PREPORUČUJEMO:

 

BROKOLI, SPANAĆ, PAPRIKA, KELJ – PRESNI

Brokoli se često naziva superhranom. Osim što ima veliku količinu minerala, vitamina i vlakana, brokoli sadrže sulforafan, za koji je takođe dokazano da ubija ćelije pre nego što postanu kancerogene i ne dozvoljava njihovu dalju deobu.

Treba ga jesti presnog, jer toplota oštećuje enzim tioglukozidazu, koji je ključan u formiranju sulforafana. Kuvanje brokolija takođe uništava vitamine.

Spanać sa pinjolima i suvim grožđem

shutterstock

Foto: shutterstock

Spanać je bogat kalijumom, koji reguliše pritisak i endokrini sistem, a bukvalno je prepun vitaminima A i C. Osim ovih sastojaka, spanać ima dosta kalcijuma, magnezijuma i mangana.

Svi ovi sastojci doprinose opštem zdravlju tela i svi trpe veliku štetu prilikom kuvanja i termičkog obrađivanja.

U jednoj paprici, kao bogat izvor vitamina C (u jednoj paprici ga ima dva puta više nego u pomorandži), paprike ne treba termički obrađivati.

Šargarepa sok priroda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vitamin C je izuzetno nestabilan na visokim temperaturama, pa se kuvanjem uništavaju velike količine vitamina i antioksidanasa.

Kelj je izuzetno bogat vitaminima A i C i folnom kiselinom, kelj pomaže jačanju imuniteta, regulisanju krvnog pritiska, dobroj krvnoj slici i pospešivanju kognitivnih funkcija.

Kuvanjem u vodi može da se uništi i do polovine količine vitamina. Pošto je kelj prilično teško jesti presan, nutricionisti savetuju da se kuva na pari.

Šef, kuvar, kuvanje, kuhinja

EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Foto: EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

 

BONUS VIDEO:

Domaći sladoled od kondenzovanog mleka po receptu majstora!