bundeva, napitak, lek, maska
shutterstock
bundeva, napitak, lek, maska

shutterstock

Foto: shutterstock

Crevni paraziti su među najčešćim izazivačima stalnog osećaja umora, tvrdi dr En Luiz Gitlman, autorka knjige "Pogodi ko je došao na večeru". Ona smatra da 80 odsto žena pati od veoma neodređenih simptoma, među kojima su - uz umor - i osećaj stalne mentalne "izmaglice", kao i brojne gastro-intestinalne tegobe.

U najvećem su riziku žene starije od 50 godina, jer sa starenjem slabi lučenje želudačne kiseline. "Paraziti uglavnom dolaze iz hrane ili vode, a smanjenje želudačne kiseline pojača rizik od infekcije", kaže dr Leo Galand. "Drugi izvori su riskantni kontakti na putovanjima, boravak u prirodi, blisko druženje sa kućnim ljubimcima."

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da testiranje na prisustvo parazita može često da da lažno negativne rezultate. Tako, uz rektalni bris, doktor treba da uzme u obzir i simptome kao što su gasovi, nadimanje, zatvor, bol u mišićima i zglobovima. Treba i da zatraži analizu uzorka stolice.

U međuvremenu, pacijent već može da počne sa prirodnim lekovima. Jedna studija iz Kine pokazuje da semenke bundeve mogu veoma brzo da eliminišu parazite. Dovoljno je da se pojede oko 30 grama, a u ovim semenkama se sadrži kiselina koja parališe ove organizme tako da ih se telo može osloboditi.