Opasan virus
Shutterstock
Opasan virus

Shutterstock

Opasan virus, Foto: Shutterstock

I dalje je koronavirus glavna tema današnjice. Najčešći simptomi koji se javljaju kod osoba koje su zaražene koronavirusom jesu kašalj, povišena temperatura, te gubitak čula ukusa i mirisa. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, morate se izolovati, testirati i obratiti doktorima. Zanimljivo je da mnogi imaju asimptomatske znake bolesti i mesecima nakon zaraze, što znači da su možda imali virus, a da to nisu ni znali. Proverite da li ste među njima.

1. Drugačiji kašalj

Iako je ovo klasičan znak da je virus prisutan, ipak ima razlike. Zvuči drugačije, a razlikuje se i od kašlja koji imaju pušači.

2. Crvene oči

Ako ste nekoliko dana imali crvene oči, onda ste sigurno u prethodnom periodu imali koronavirus. Stručnjaci kažu da infekcija disajnih puteva rezultira virusnim konjuktivitisom kao sekundarnom komplikacijom i crvenilom. Ipak, malo je verovatno da osoba s konjuktivitisom nema groznicu ili jak kašalj jer je problem s očima uglavnom posledica ove dve pojave.

Crvene oči

Shutterstock

Crvene oči, Foto: Shutterstock

3. Nemate dah

Gubljenje daha i otežano disanje može se povezati s virusom koji vlada planetom. Ujedno se povezuje i s ubrzanim disanjem, lupanjem srca, kao i lupanjem u grudima.

Nemate dah

Shutterstock

Nemate dah, Foto: Shutterstock

4. Žurka u stomaku

Jedna američka studija povezala je stomačne probleme s koronavirusom. Otkrili su da je čak 48,5 odsto osoba, od 204 ispitanika iz Kine, imalo pozitivan test na koronu, a da su uporedo imali i dijareju i poremećen rad creva.

5. Umor koji ne prestaje

Iako je to generalno normalno, uzimajući u obzir način života i koliko je stresa prisutno, osećanje umora je usko povezano i s koronom. Oni koji su imali asimptomatske signale priznaju da su teško uspeli da ga savladaju i da ih je konstantni umor pratio nekoliko meseci.

Umor koji ne prestaje

Shutterstock

Umor koji ne prestaje, Foto: Shutterstock

6. Usporeno razmišljanje

Da, korona utiče i na moždani sistem, pa se nemojte iznenaditi ako ste slabi u razmišljanju i ako slabo zaključujete neke stvari, čak i kada je reč o najbanalnijim stvarima.

7. Visoka temperatura

Visoka temperatura

Shutterstock

Visoka temperatura, Foto: Shutterstock

Iako je i ovo simptom koji ukazuje da bi bilo dobro da se testirate, povišena temperatura može biti znak da je koronavirus iza vas i da test može biti negativan. Temperatura preko 37,7 je već znak za upozorenje.

8. Gubitak mirisa i ukusa

Oni se naravno vraćaju posle borbe s koronom, ali u mnogim slučajevima će biti potrebno nekoliko meseci da prođe dok se ne poboljšaju i vrate u normalu.

Komentari (1)

Pop

14.04.2021 11:45

По овоме ја сам прележао корону пре пет година. Добра дијагноза.