Magnezijum, povrće
Shutterstock
Magnezijum, povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Višak magnezijuma se primarno eliminiše putem bubrega. Šta će se dogoditi ako unesete previše magnezijuma u organizam?

Kao i kod svih stvari u životu, umerenost bi vas trebalo voditi kada konzumirate dodatke ishrani, jer možete napraviti više štete nego koristi. Preterani unos magnezijum hlorida izaziva niz neželjenih nuspojava, pri čemu ne mislimo samo na mekšu stolicu i dijareju.

"Uobičajeno je da se prodaja magnezijuma na tržištu vodi kao dodatak ishrani. Magnezijum hlorid (MgCl2) je samo jedan od oblika magnezijuma koji se može koristiti u hrani, uključujući dodatke ishrani. Prekomerni unos magnezijuma može imati neželjene efekte na zdravlje", ističu u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

Koje su nuspojave?

O nuspojavama prekomerne upotrebe magnezijuma nije mnogo napisano, pa je važno znati da pored dijareje mogu nastati i ozbiljniji problemi.

Kako je objašnjeno može doći do sledećeg:

- slabost

- povraćanje

- gubitak apetita

- mišićna slabost

- otežano disanje

- aritmija srca

Ali da li se previše magnezijuma može uneti hranom?

Nuspojave nisu primećene tokom konzumiranja hrane koja sadrži veće količine magnezijuma, "jer je magnezijum u vezanom obliku i samo se delimično apsorbuje u crevima". Budite oprezni pri istodobnoj primeni sa lekovima "Istodobna primena dodataka ishrani sa magnezijumom i određenih lekova treba da se nadgleda ili izbegava kad god je to moguće. To su pre svega lekovi koji smanjuju izlučivanje magnezijuma iz mokraćnih puteva i diuretici, jer mogu povećati količinu magnezijuma u ​​krvi", objasnili su lekari.

Koja je preporučena vrednost za unos magnezijuma?

Gornja granica za unos magnezijuma za zdrave odrasle osobe u hrani nije postavljena, objašnjavaju u institutu i ​​nastavljaju da se višak magnezijuma izlučuje urinom. „Međutim, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) postavila je 250 mg magnezijuma dnevno za nivo u kojem nisu primećene nuspojave. Ovo ograničenje odnosi se na preparate koji se koriste kao dodaci ishrani.