DODACI ISHRANI SE PRODAJU BEZ DOKAZA O BEZBEDNOSTI Oprezno! Ova tri suplementa mogu da vam oštete srce!

Ne postoji način da saznamo šta se zaista nalazi u tabletama ili napicima

srce
Foto: shutterstock

Prema skorašnjim istraživanjima sa Harvarda na uzorku od 125.000 ljudi srednjeg doba i starijih utvrđeno je da neverovatnih 88% žena i 81% muškaraca uzima vitaminske suplemente.

Vitamini i minerali se moraju unositi u organizam na pravi način. Nažalost, mnogi od nas razne vitaminske i mineralne dodatke ishrani uzima pogrešno. Ili ne unosimo dovoljno velike doze, ili unosimo prevelike, pogrešno doba dana, slaba biološka vrednost, kombinacije koje jedna drugoj blokiraju apsorpciju, na sve to treba obratiti pažnju prilikom kupovine i konzumacije odgovarajućeg suplementa za Vas.

Održavanje zdravlja srca zahteva kombinaciju strategija, kao što je zdrava ishrana, redovno vežbanje i kontrola stresa. Dodavanje dijetetskog suplementa može izgledati kao još jedno sredstvo zaštite.

srce
Foto: shutterstock

Ali budite oprezni. Za razliku od lekova na recept, suplementi se često prodaju bez dokaza da deluju ili su bezbedni. Ne postoji način da saznamo šta se zaista nalazi u tabletama ili napicima, jer FDA ne procenjuje da li je proizvodnja dodataka visokog kvaliteta. Sledeći dodaci mogu predstavljati srčani rizik.

Pirinač od crvenog kvasca

Pirinač od crvenog kvasca pravi se od vrste kvasca uzgajanog na belom pirinču. Dodaci sadrže monakolin K, koji je identičan aktivnom sastojku u leku za snižavanje holesterola lovastatinu (Mevacor). Male studije sugerišu da bi takvi suplementi sa visokim količinama monakolina K mogli biti efikasni, što može biti privlačno ljudima koji ne podnose statinske lekove.

Rizici za srce: Ne može se reći koliko monacolina K sadrže suplemenata. - Neki proizvodi sadrže malo ili nimalo aktivnog sastojka, a drugi imaju istu količinu kao niska doza koju uzimate na recept. To bi moglo biti u redu ako ne uzimate statin, ali ako uzimate, možda biste uzimali previše lekova koji mogu prouzrokovati bolove u mišićima ili čak po život opasan raspad mišića koji može oštetiti druge telesne organe - kaže dr Piter Koen, vanredni profesor medicine na Harvardu.

vitamini, hrana
Foto: shutterstock

Arginin

Arginin je aminokiselina i gradivni blok azotnog oksida, molekula koji pomaže u opuštanju i otvaranju krvnih sudova. Dodaci arginina se prodaju kao način za povećanje cirkulacije, snižavanje krvnog pritiska i promociju erekcije.

Rizici za srce: Osobe sa srčanim oboljenjima treba da izbegavaju arginin. Studija uticaja ove aminokiseline na preživele od srčanog udar morala je biti zaustavljena rano, nakon što je šest osoba koje su uzimale suplement umrlo. Arginin može dovesti do preniskog pada krvnog pritiska ako već uzimate lekove za lečenje stanja. Ako uzimate razređivače krvi, to može povećati rizik od krvarenja. A ako uzimate ACE inhibitore, to može dovesti do skoka nivoa kalijuma.

Dodaci belog luka

Tablete od belog luka obećavaju smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Studije su različite o efektima na holesterol, bez obzira da li tableta sadrži sveži beli luk, sušeni beli luk u prahu ili ostareli ekstrakt belog luka. Studije sugerišu da dodaci belog luka mogu malo smanjiti krvni pritisak.

Rizici za srce: Dodaci belog luka mogu povećati nivo i efekte nekih lekova za zdravlje srca, kao što su razređivači krvi (uzrokuju krvarenje), lekovi za snižavanje holesterola (uzrokuju oštećenje mišića) i lekovi za krvni pritisak (izazivaju opasne padove krvnog pritiska).

Slični tekstovi se nalaze OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi