Amfetamin, droga, tablete
Profimedia.rs
Amfetamin, droga, tablete

Profimedia.rs

Naučnici koji rade na ispitivanju potencijalnih lekova protiv koronavirusa rekli su da će uključiti i aspirin, koji se obično koristi za razređivanje krvi.

To je odlučeno nakon što je potvrđeno da kod obolelih od koronavirusa preti stvaranje krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, a od ranije je poznato da aspirin može smanjiti rizik od stvaranja trombova.

DA LI KORISTITE ČESTO ASPIRIN?

 

Mnogi će pomisliti da ne bi bilo zgoreg uzeti i veću dozu aspirina, ali to je veoma opasna greška, upozorava dr Katarina Milisavljević, doktorka opšte prakse.

Aspirin je koristan u smanjivanju bola, skidanju temperature, razređivanju krvi, ali prevelika doza može naškoditi organizmu.

Za aspirin se kaže da izaziva intoleranciju, a ne alergiju, jer je mehanizam reakcije na njega neimunski, nije posredovan specifičnim antitelima.

tablete

Profimedia

"Oni koji imaju intoleranciju, dobiće poremećaje u stvaranju i koncentraciji trombocita u krvi, koji vode u fibrinoidnu nekrozu, upalu krvnog suda. Istovremeno postojanje bronhijalne astme, nazalnih polipa i intolerancije naziva se aspirinski trijas ili astma. Izbegavajte ga ako imate hronične urtikarije, ali i ako jedete hranu sa aditivima kao što su boje i konzervansi, zbog moguće unakrsne intolerancije, isti je slučaj i sa lekovima koji mogu izazvati unakrsnu intoleranciju", rekla je ona.

Kako se utvrđuje da je neko intolerantan?

"Kožni testovi nisu pouzdani, doznoprovokaciono testiranje je, za sada, jedini pouzdani način da se utvrdi. Obavlja se oralnm ili nazalnim putem, tokom jednog do tri dana, tako što se vrši provokacija aspirinom", objasnila je ona.