naučnici
Shutterstock
naučnici

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naučnici u Velikoj Britaniji pozvali su ministre u vladi da odobre dodavanje vitamina D uobičajenim namirnicama kakve su hleb i mleko kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

Otprilike polovina populacije u Velikoj Britaniji ima nedostatak vitamina D, a vladine smernice da građani trebaju uzimati suplemente ne deluju, barem prema mišljenjima stručne grupe koju je formirao dr Garet Dejvis, istraživač medicinske fizike.

Prošle sedmice istraživači u Španiji otkrili su da 82 odsto pacijenata sa koronavirusom od 216 primljenih u bolnicu ima nizak nivo vitamina D.

Slika je, međutim, mešovita. Neka istraživanja pokazuju da nivo vitamina D ima malo ili nimalo uticaja na kovid-19, grip i druge respiratorne bolesti.

DA LI SE SLAŽETE SA IDEJOM DA U HLEB I MLEKO TREBA DODATI VITAMIN D?

 

Nedostatak vitamina D kod dece može izazvati rahitis, a kod odraslih osteomalaciju (meke kosti koje dovode do deformacija).

Deca sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D sklona su hipokalcemiji – niskom nivou kalcijuma u krvi što dovodi do srčanog zastoja.

Međutim, Javno zdravstvo Engleske i Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite odbili su pozive tokom poslednjih 10 godina da dopuste obogaćivanje vitaminom D namirnice poput mleka, hleba i soka od pomorandže, što je praksa u Finskoj, Švedskoj, Australiji i Kanadi.

hleb

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Po mom mišljenju, jasno je da vitamin D ne samo da može zaštititi od ozbiljnosti bolesti, već može zaštititi i od infekcije. Za obogaćivanje hrane trebalo bi pažljivo planirati da bi se to efikasno izvelo, posebno jer ljudi sada uzimaju dodatke ishrani. Biranje prave hrane za obogaćivanje vitaminom D zahteva posebnu pažnju", rekao je Dejvis.

Adrian Martini, profesor respiratornih infekcija na Univerzitetu “Kvin Meri” u Londonu, koji nije deo Dejvisove grupe, vodi kliničko ispitivanje kako bi ispitao može li vitamin D da smanji rizik od kovida-19.

Studija Koronavit, koja je počela prošle sedmice, pratiće preko zime više od 5.000 ljudi.

Naš organizam proizvodi vitamin D kao odgovor na jaku sunčevu svetlost. U Velikoj Britaniji to znači da se od oktobra do marta ljudi moraju oslanjati na druge izvore ovog vitamina: masnu ribu, jaja i dodatke ishrani.

Doručak, hrana, sir, mleko

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neke namirnice, poput žitarica za doručak i pečuraka, obogaćene su vitaminom D, a ljudi u domaćinstvima sa malim primanjima imaju pravo na besplatne multivitamine.

Recimo belo brašno u Velikoj Britaniji već je obogaćeno vitaminima B1 (tiamin) i B3 (niacin), a prošle godine vlada je započela savetovanje o dodavanju vitamina B9 (folna kiselina) kako bi se sprečile urođene mane mozga i kičme.

Postoje i oni koji ne dele mišljenje Dejvisovog tima, poput profesora Levija, šefa nutricionističkog odseka britanskog Ministarstva zdravstva,koji je rekao još pre tri godine da nema dovoljno dokaza da će vitamin D smanjiti rizik od respiratornih infekcija, ukoliko se da saglasnost da se taj vitamin stavlja u neke osnovne namirnice.

PROČITAJTE JOŠ: